Kružni tokovi i rekonstrukcije ulica obeležiće treću godinu “Užice razvoja”

28. Decembar 2018
Kružni tokovi i rekonstrukcije ulica obeležiće treću godinu “Užice razvoja”

Prve dve godine poslovanja Javnog preduzeća “Užice razvoj” ostaće upamćene po tačnosti i redovnosti gradskog i prigradskog prevoza što je dovelo do povećanja broja korisnika ove usluge, istakao je direktor Nikola Maksimović, izdvajajući među uspehe i poslove iz oblasti putne infrastrukture. Izgradnja dva kružna toka koja su omogućila brži i bezbedniji ulazak u grad i prolazak ka Zlatiboru, izuzetno je značajna oblast u nadležnosti našeg preduzeća koje je pravni naslednik Direkcije za izgradnju, rekao je on.

 

U narednoj godini očekuje se nastavak radova na ubrzanju saobraćaja u gradu. Urađeno je idejno rešenje za kružni tok kod muzeja, koji bi trebalo da reši i problem taksi vozila u ovom delu grada, a dodatno se analizira raskrsnica ispred JP “Užice razvoj” koja ja takođe planirana za kružnu, pa ukoliko se dokaže opravdanost, moraju se obezbediti i saglasnosti Srbija voda i Puteva Srbije, objašnjava Maksimović. Uporedo će se raditi i idejno rešenje za kružnu raskrsnicu kod škole Kralja Petra Drugog, koja je na magistralnom putu ka Bajinoj Bašti, zbog čega će takođe biti potrebna saglasnost Puteva Srbije. On kaže da sredstva za ove projekte nisu obezbeđena u gradskom budžetu već se očekuje da budu finansirani iz sredstava Puteva Srbije.

Nikola Maksimović, direktor JP “Užice razvoj” Foto–Užice razvoj

Povoljan tarifni sistem (50 dinara cena karte u Zoni 1 i 30 dinara na relaciji Aleksića most – Bolnica), tačnost i redovnost prevoznika kao osnovna karakterišu gradski i prigradski prevoz koji je i u ovoj kao i u prethodnoj godini ostvario uvećanje prihoda od po tri milioan dinara, istakao je Dragutin Drulović, saobraćajni inženjer angažovan na poslovima javnog prevoza.

Dragutin Drulović, saobraćajni inženjer angažovan na poslovima javnog prevoza Foto–Užice razvoj

Ruža Penezić koordinatorka za urbanizam i razvoj JP “Užice razvoj” istakla je da je od formiranja ovog preduzeća urađeno pet planova detaljne regulacije, dok je ukupan broj ovih dokumenata od 2013. godine kada je služba urbanizma i razvoja iz Gradske uprave vraćena u Direkciju za izgradnju, a sada funkcinoše u pravnom nasledniku, dostigao cifru 14.

Radi se o vrlo obimnoj planskoj dokumentaciji, jer površine koje se razrađuju  dostižu nekoliko stotina hektara, kaže Penezićeva, navodeći da se trenutno bave planom detaljne regulacije površine od 900 hektara.

Ruža Penezić, koordinatorka za urbanizam i razvoj JP “Užice razvoj” Foto–Užice razvoj


Plan detaljne regulacije donosi za delove naseljenog mesta, uređenje neformalnih naselja, zone urbane obnove, infrastrukturne koridore i objekte i područja za koja je obaveza njegove izrade određena prethodno donetim planskim dokumentom.


Govoreći o projektima za koje je JP “Užice razvoj” izradilo dokumentaciju, a čija realizacija je u toku, Penezićeva je podsetila da se radi o kompletnoj rekonstrukciji škole u Turici, o završenom trotoaru na Glavnoj ulici, ali i o košarkaškom igralištu na Gradskoj plaži i projektu Staparske banje.

Foto–Užička republika press

Rekavši  da služba urbanizma i razvoja ima jako mali broj ljudi, Penezićeva je izrazila  zadovoljstvo saradnjom na razradi tehničke i planske dokumentacije i realizaciji planova sa drugim javnim preduzećima.

Treba istaći da je usvajanjem Plana i programa JP “Užice razvoj” za 2019. godinu izvesna  rekonstrukcija 9 ulica (Karađorđeve, Heroja Jerkovića, Banjičke, Ive Andrića, Jug Bogdanove, Dušana Popovića,, Ratarske i delova ulica Terazije i Radničkog bataljona) u gradu i ulica Heroja Dejovića i Aleksandra Vučkovića u Sevojnu, a radiće se i veliki broj planskih dokumenata. Očekivani prihodi su na nivou od oko 52 miliona dinara. 

Inače, JP “Užice razvoj” kome su povereni poslovi urbanizma, javnog prevoza i upravljanja putevima ima 28 zaposlenih. Posebno izražen problem je u nedostatku licenciranog građevinskog inženjera saobraćajnog smera, zbog čega će se u narednoj godini od Vlade Srbije zatražiti saglasnost za zapošljavanjem jednog lica sa ovim referencama.