KUD “Sevojno” u Nemačkoj

14. Oktobar 2016
KUD “Sevojno” u Nemačkoj

Na 7. festivalu srpskog folklora koji će 22. oktobra biti održan u Raštatu u Nemačkoj kao jedini ansambl sa teritorije Srbije učestvovaće dečji i izvođački ansambl Kulturno umetničkog društva „Sevojno“. Ostali učesnici su srpski ansambli sa teritorije Nemačke koji okupljaju naše ljude koji tamo žive i rade. Pored KUD „Sevojno“ i domaćina SKC Vuk S. Karadžić učestvuju još KUD Izvor i Novog Izenburga i SKC Studgart iz Študgarta.

Prvi, odnosno izvođački ansambl Kulturno umetničkog društva „Sevojno“ predstaviće se Vlaškim igrama i pesmama iz Kobišnice i Srpskim igrama i pesmama iz Dimitrovgrada dok će se Dečiji ansambl nastupiti sa igrama iz Bujanovac i igrama iz Leskovac.

Iz Kulturno umetničkog društva „Sevojno“ koje godinama unazad učestvuje na brojnim koncertima širom sveta, ističu da je maša dijaspora svuda u svetu veoma jaka u većini razvijenih zapadnih zemalja i da ljudi u Srbiji malo znaju u kojoj meri oni pokušavaju da budu što bliže svom narodu kulturi,tradiciji,i da to sačuvaju i predstave novim generacijama koje se tamo rađaju i žive,kako ne bi zaboravili odakle su potekli.

Srpski folklor je izuzetno popularan i svi su uključeni u rad društava,od dece preko roditelja, kažu u KUD-u „Sevojno“dodajući da funkcionišu brojne smotre srpskog folklora širom Evrope i sveta.

Samo u Nemačkoj radi preko 40 Srpskih kudova, a festivali su dobra prilika da se društva iz Srbije upoznaju sa radom svojih kolega koje žive daleko od rodne zemlje,a s druge strane prilika da se Nemci upoznaju sa našom narodnom nošnjom,igrom i pesmom.