Kultura učvršćuje veze Užica i Kurska

23. Januar 2018
Kultura učvršćuje veze Užica i Kurska

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica i Marina Sojnikova, zamenica gradonačelnika Kurska potpisali su sporazum o saradnji na projektu popisa poginulih ruskih vojnika u Prvom i Drugom svetskom ratu na području Užica i okoline, koji će finansijski podržati odbornici Kurska.  Time se Užice svrstalo u grupu 10 gradova u Srbiji koji učestvuju u projektu koji je deo međudržavne saradnje Srbije i Rusije u cilju jačanja ekonomske i kulturne saradnje  dve države.
Rusi i Srbi

Realizacija ovog projekta verifikovana je 20. decembra prošle godine u Kremlju prilikom sastanka predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije, Vladimira Putina, rekla je u Užicu Marina Sojnikova, zamenica gradonačelnika Kurska, ističući da je gubernator Kurske oblasti potpisao sporazum o saradnji.

Po njenim rečima, cilj projekta je evidencija foto, audio i video arhiva ljudi iz Rusije koji se deo života proveli u našem i drugim gradovima Srbije.

Za nas je ovo izuzetno značajan projekat, jer  želimo da se podsetimo sunarodnika i da sačuvamo uspomenu na njih, saznanjima gde su sahranjeni i ko su potomci onih  koji su kao učesnici dva rata deo ruska emigracije, naglasila je Sojnikova.

potpis 1

potpis 2

 

Izražavajući zahvalnost gradonačelniku, Tihomiru Petkoviću za podršku i u realizaciji ovog projekta, ona je podsetila da je upravo on, 2007. godine obnovio odnose koji su sa Kurskom uspostavljeni daleke 1967. godine.

Glavna spona sa Univerzitetom iz Kurska koji je nosilac ovog međudržavnog projekta u Užicu će biti ustanove kulture- Istorijski arhiv, Muzej i Biblioteka, istakao je gradonačelnik Užica. Petković je najavio da će u našem gradu od 15. do 30. maja boraviti delegacija iz Kurska koja će na terenu konkretizovati projektne zadatke.

Inače, spoljno trgovinska razmena Srbije i Rusije u protekloj godini bila je na nivou 15 milijardi dolara, od čega je 55 miliona dolara ostvarena razmena Kurske oblasti sa našom zemljom.

Iz ove oblasti koja u Rusiji nosi status Centralnog federalnog okruga u evropskom delu Rusije a u Srbiju se najviše uvozi ruda gvožđa i hemijska vlakna, dok se iz naše zemlje na to tržište najviše plasiraju voće i povrće.

Treba istaći da će 21. i 22. februara ove godine, povodom obeležavanja 180. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Ruske Federacije u Beogradu boraviti šef Ruske diplomatije, Sergej Lavrov.