Cveće govori više od reči

05. Mart 2017
Cveće govori više od reči

Osmomartovsko darivanje devojaka ili supruga, majki i baka, sestara i drugarica u zavisnosti od kreativnosti i finansijskih mogućnosti najčešće se ipak vezuje za poklanjanje cveća.

Samo jedan cvet, buket ili saksija nikako ne umanjuju vrednost poklona. Poenta je u pridavanju pažnje ženskim osobama na ovaj dan, mada obostrane pažnje nikada nije mnogo pa je pohvalno, ukoliko je muškarci različitim gestovima ispoljavaju svakodnevno.

Cvet je svojevrstan simbol komunikacije i može govoriti više od reči. Iako pojedine teorije kažu da savremeni muškarci uglavnom ne razumeju “govor cveća”, jedno britansko istraživanje ukazuje da muškarci podsvesno biraju cveće koje reflektuje njihova osećanja.

U cvećari “Valentina” kažu da se mušterije u zavisnosti od povoda i osobe kojoj poklanjaju opredeljuju za cvetne aranžmane.

Većina kupaca tačno zna šta želi da pokloni određenoj osobi, dok su oni neodlučni spremni da poslušaju naše savete, ističe Tanja Ostojić,   vlasnica cvećare “Valentina”.

Značenje boje cveća omogućava da oni koji poklanjaju znaju da odaberu boju i cvet za svoju rodbinu ali i buket koji izražava romantičnu ljubav.

Ljubav, pre svega, je simbolično značenje crvenog cveća, od tamno crvene do skerletne i nazad. Tamno crveno cveće pokazuje samilosnu ljubav dok svetlije crvene otkrivaju strast.

Boje cveća su danas važan deo tržišta, jer novim bojama značenja odnosno poruke koje želimo da pošaljemo teško se mogu pratiti, navode na osnovu dugogodišnjeg iskustva u cvećari  “Valentina” u Užicu.

Ruža kojih ima više sorti svima je zajedničko da simbolizuju radost, zadovoljstvo i ljubav. To je najčešće poklanjano cveće, a boje ruža poslednjih godina izuzetno su raznolike.

Poklonjen ružin pupoljak izražava iskrenu, dok buket crvenih ruža ukazuje na strasnu ljubav. Belom ružom se dokazuju čista osećanja, a ona nežna dočarava roze ruža. Žute ruže koje u cvećari “Valentina” imaju posebno zanimljivu nijansu, izražavaju topla i razigrana osećanja.

Još jedna izuzetno atraktivna boja, boja breskve znak je prijateljstva, simpatije, zahvalnosti i uvažavanja. Muškarci koji su se zaljubili na prvi pogled a i dalje su očarani najbolje će to iskazati ljubičastom ružom.

Za 8. mart koji je pred nama, ljubazno osoblje cvećare “Valentina” predlaže da za moderne mame odaberete ukusno aranžirane ruže kratkih stabljika. Majke koje drže do tradicije najviše će obradovati buket ukrašen mašnicom ili ukrasnom trakom.

Mešoviti buket od ljliljana, margarita i irisa pravi je poklon za bake, dok  će bela ili ciklama orhideja sa laticama u obliku leptira ostaviti poseban utisak na tetke.

Stručnjaci za cveće preporučuju da bukete bilo kog cveća upotpunite zelenim detaljima jer time onome koga darujete stavljate do znanja dam u želite dobro zdravlje i životno osveženje.

U cvećari “Valentina” ističu da su pripremili bogatu ponudu prirodnom rezanog i saksijskog cveća za nastupajući praznik, a da rade i različite vrste aranžmana za privatni i poslovni prostor.