„Deseta noć, kroz znanje daje moć“

21. Septembar 2019
„Deseta noć, kroz znanje daje moć“

Naučni klub Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Užice, jedan od 14 koje je Centar za promociju nauke otvorio 2016. godine biće domaćin istraživačima i svim ljubiteljima nauke iz Užica i okoline od 23. do 27. septembra 2019. Kroz slogan Evropske noći istraživača „Deseta noć, kroz znanje daje moć“ na svim punktovima zainteresovane će dozivati nauka. Put do naučnog petka menja fokus i promoviše vrednosti kulturnog nasleđa i prirodnih resursa u društvu, ističući značaj uloge koje zajednice igraju u očuvanju kulturnog nasleđa.

Pored Naučnog kluba nauka će biti popularizovana i u Gradskom kulturnom centru Užice, Istorijskom arhivu Užice i Narodnom muzeju Užice gde će se odvijati tri od planiranih osam programskih celina.



Značajno je istaći da se Evropska noć istraživača jubilarno održava u našoj zemlji deseti put i da se ovoj naučnoj avanturi pridružuje najveći broj gradova do sada – čak 29! Svi sadržaji su, kao i prethodnih godina besplatni.

Najveća naučna zabava u Evropi održaće se istovremeno u više od 370 gradova, a očekuje se da će biti premašen i prošlogodišnji broj od neverovatnih milion i po posetilaca.

Podsećamo, prva Noć istraživača u Srbiji održana je 2010. godine u Novom Sadu, kada se okupilo više od sto istraživača da deci i zainteresovanim sugrađanima omoguće da dožive i iskuse nauku.“



Inače, Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Sva naučna dešavanja realizuju se kroz tri projekta. Projekat ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a partneri na projektu su Prirodno matematički fakultet Novi Sad, Centar za promociju nauke (CPN), Kreativno edukativni centar, Udruženje naučnih komunikatora – Naukom, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin i Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.