Džez izložba i koncert

iconKultura

April 21, 2016

Treću godinu zaredom i u Užicu će biti obeležen Svetski dan džez muzike. U petak, 22. aprila u 19 časova u Gradskom kulturnom centru biće otvorena izložba akademskog slikara Dragana Nešića na temu „Džez“. Od 20 časova u istom prostoru džez svirku održaće užički džez muzičari. Ulaz je besplatan.

„Pored mladih lokalnih džezera na koncertu će svirati Banat, Šomi boy, Nikola Šiptar i orkestar Sava Bondžulića“, najavljuje Zoran Vuković, iz Užičkog Udruženja ljubitelja džeza.  Dodaje da je plan da se naredne godine proširi spisak učesnika i na taj način kvalitet ove već tradicionalne manifestacije podigne na viši nivo.

uzickarepublikapress.rs

uzickarepublikapress.rs

Radiša Selaković, predsednik Udruženja ljubitelja džeza podsetio je da se Svetski dan džeza obeležava od 2012. godine kada je UNESKO prihvatio inicijativu legendarnog pijaniste i kompozitora Herbija Henkoka. Inače, džez se od 2011. godine u zvaničnim dokumentima UN vidi kao “sredstvo sporazumevanja, dijaloga i jedinstva među ljudima”, istakao je Selaković.

Centralna proslava obeležava 30. aprila Svetskog dana džeza na kojoj će nastupiti najveće žive legende džeza, ove godine biće održana ispred Bele kuće u Vašingtonu.

Treba podsetiti da je džez specifičan muzički pravac nastao krajem XIX veka u Nju Orleansu (SAD), sa korenima u afričkoj tradicionalnoj muzici. Džez je prvenstveno bio narodna muzika porobljenog crnačkog naroda u Americi da bi vremenom dobio status umetnosti I postao osnova bluz i rokenrol muzike.