Energetska efikasnost čuva kućni budžet

28. Mart 2017
Energetska efikasnost čuva kućni budžet

Trospratna porodična kuća površine oko 250 metara kvadratnih u kojoj žive dve porodice Maksimovića i porodica Topalović kompletno je energetski efikasna.

Pre dve godine na prvom konkursu grada Užica odobrena su sredstava za zamenu stolarije na dvosobnom stanu i kompletna izolacija tavanskog prostora u visini od oko 1000 evra.

Ličnim sredstvima sve tri porodice zatvorili su i nekadašnju terasu u prizemlju, obezbedili gasnu instalaciju i od ove sezone počeli da koriste gas.

Radomir Maksimović ističe da je celokupna investicija vredna oko 6000 evra, ali da se prvi efekti “ušuškavanja” osećaju kroz račune za gas. Dosadašnja računica je da će dostići uštedu u grejanju oko 20% u odnosu na sezone kada su koristili ugalj i drva.

Gas kao energent je neuporedivo komforniji kako za nas u kući tako i za zaštitu okoline, kaže Maksimović. Želim da istaknem da je energetska efikasnost značajna ne samo u zimskim već i u letnjim uslovima, jer su sve veće vrućine, tako da je boravak u izolovanom prostoru tokom vrelih dana prirodno prijatan, naglašava on.  

Ovo je jedan od 110 primera naših sugrađana kojima je u prethodne dve godine koliko se u Užicu izdvaja novac za energetsku efikasnost odobreno 50% sredstava za ovu namenu.

Konkurs je do 19. aprila, raspisan i za tekuću godinu, a može se iskoristiti za nabavku i ugradnju materijala za izolaciju spoljnih zidova za šta je u budžetskom fondu planirano 3 miliona dinara.

Sredstva se odobravaju i za nabavku i ugradnju stolarije sa odgovarajućim termičkim svojstvima za šta je konkursom planirano 2, 4 miliona dinara, kao i za nabavku kotlova ili etažnih peći što će se sufinansirati sa  1,1 milion dinara i nabavka kotlova na gas za šta je planirano 1,5 miliona dinara.

Pravo učešća na konkursu imaju sva fizička lica koja imaju prebavilište na teritoriji grada Užica i koja sopstvenim sredstvima ulažu u mere energetske efikasnosti. Fizička lica ne mogu ostvariti učešće na konkursu u koliko su vlasnici stambeno-poslovnih objekata ili su već dobila sredstva na prethodnim konkursima.

Cilj projekta je smanjenje zagađivanja vazduha u zimskom periodu kroz uštede u energentima koje će se ostvariti boljom izolacijom stambenih objekata i korišćenjem ekoloških goriva, povećanje svesti o energetskim potrebama, uštedama i racionalnom korišćenju energije za grejanje u objektima fizičkih lica.

Fizička lica potrebnu dokumentaciju mogu poslati poštom ili je predati lično u kancelariju broj 9 u Gradskoj kući.

Pristigle prijave će kontrolisati komisija koja će izlaziti na teren kako bi se uverila da su svi podaci iz prijave validni.