EU za konkurentnost malih i srednjih preduzeća i preduzetnika

07. Jun 2019
EU za konkurentnost malih i srednjih preduzeća i preduzetnika

Razvojni program EU PRO objavio je javni poziv za podršku projektima koji treba da doprinesu konkurentnosti i održivosti poslovanja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u regionu Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije. Na području zapadne Srbije programom su obuhvaćene opštine Arilje, Bajina Bašta, Čačak, Čajetina, Ivanjica, Kosjerić, Nova Varoš, Požega, Priboj, Prijepolje, Sjenica i Užice. 

Kroz poziv Evropska unija (EU) će sa ukupno 600.000 evra finansirati projekte koji će podržati preduzeća u unapređivanju proizvodnih procesa i kvaliteta proizvoda i usluga ali i u sertifikaciji i uvođenju relevantnih standarda i konkretnih aktivnosti usmerenih ka osvajanju novih tržišta.

Pravo učešća na pozivu koji je otvoren do 10. jula 2019. godine imaju regionalne razvojne agencije, biznis inkubatori, naučno-tehnološki parkovi, klasteri, poslovna udruženja, privredne komore, kao i instraživačke i visokoškolske ustanove sa teritorije koju pokriva EU PRO program.

„Budući da je jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije unapređenje održivog regionalnog razvoja, program EU PRO će pružiti pomoć organizacijama za podršku poslovnim subjektima kako bi se unapredila konkurentnost i produktivnost malih i srednjih preduzeća u manje razvijenim delovima Srbije“ rekla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Evropska unija na ovaj način pruža podršku unapređenju konkurentnosti i jačanju srpskih preduzeća kako bi se ona ravnopravno uključila na zahtevno evropsko tržište koje pruža velike poslovne mogućnosti ali nalaže ispunjavanje visokih standarda i spremnost za takmičenje sa konkurencijom.

U okviru poziva, pojedinačni projekti organizacija mogu da dobiju podršku u visini od 10.000- 30.000 evra, dok partnerski projekti dve i više organizacije mogu da budu podržani sa maksimalnim iznosom od 50.000 evra. Prema uslovima poziva za profitne organizacije neophodno je finansijsko učešće od deset posto od vrednosti projekta.

„EU PRO takođe ohrabruje organizacije za podršku poslovanju da u svojim predlozima projekata osmisle i predlože aktivnosti koje će imati širi društveni uticaj na zajednice, pružajući primera radi podršku ranjivim grupama ili putem aktvnosti koje su usmerene na zaštitu životne sredine“, rekla je Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO.

Razvojni program EU PRO će u periodu od 29. maja do 19. juna 2019. godine održati informativne sesije o javnom pozivu za organizacije za podršku poslovanju. Nakon prve info-sesije koja će biti održana u Vranju 29. maja, poziv će biti predstavljen u Zaječaru 30. maja, u Vrnjačkoj Banji 11. juna, na Zlatiboru 12. juna, u Šapcu 17. juna, na Srebrnom jezeru 18. juna i u Nišu 19. juna, dok će 21. juna biti održana onlajn info-sesija.