Mladi iz pet zemalja u Užicu i Beogradu učili o kreativnom i dokumentarnom filmu

iconKultura

December 3, 2019

U organizaciji NFC Filmarta, u petak 29. novembra 2019. godine, u Užicu, počela je realizacija ovogodšnje regionlane radionice dokumentarnog filma za srednjoškolce – FECI 2019 (Filmski edukativni centar Interakcija). Devet talentovanih srednjoškolaca iz Severne Makedonije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, izabranih na konkursu NFC Filmata, od 29. novembra do 3.decembra 2019. godine, su tokom radionica u Užicu i Beogradu  učili o kreativnom dokumentarnom filmu.

Foto—NFC Filmart

Predavači radionice FECI 2019 su dr Aleksandra Milovanović – montažerka i docentkinja na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Miloš Ivanović – producent i osnivač kreativnog tima ATTIC studija i Dejаn Petrović – reditelj, vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Beogradu i osnivač NFC Filmarta.

Pored edukacije o dokumentarnom filmu učesnici radionice iz regiona i Srbije su imali priliku da upoznaju značajna mesta, manifestacije i institucije u Užicu i Beogradu. Užički gimnazijalci su polaznicima FECI-ja predstavili Književni festival „Na pola puta“ i organizovali vođenje Užicem, družeći se sa gostima i predstavljajući poznato i „skriveno“ Užice. Tokom radionice FECI 2019 bile su organizovane projekcije dokumentarnih filmova za učesnike i gimnazijalce iz Užica, druženje i razgovori o filmovima. U završnici radionice u Beogradu, učesnici FECI 2019 su posetili Arhiv Jugoslovenske kinoteke i upoznali bogati fundus ove institucije.

Foto–NFC Filmart

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a partneri na realizaciji radionice FECI 2019 su Dom učenika srednjih škola Užice, Književni festival „Na pola puta“, Dečiji kulturni centar Beograd i Arhiv Jugoslovenske kinoteke.

Fotografije: NFC Filmart