Mladi pesnik Boris Tanović premijerno pred domaćom publikom

iconKultura

February 20, 2019

Promocija zbirke pesama Nadežnik sreće pesnika Borisa Tanovića, druga po redu ovog autora, održaće se u četvrtak 21.februara u 19 sati u Klubu Gradskog kulturnog centra. Na promociji će o knjizi govoriti i sa autorom razgovarati student književnosti Nevena Bogićević i Uroš Mikić, dok će pesme čitati Milena Čantrak, Nađa Đoković, Filip Ljubojević i Stefan Jevtović. Muzički gost je Danilo Župić, koji će uz zvuke gitare pratiti čitanje stihova, dok će po završetku promocije i potpisivanju knjige, održati pop-rok svirku za publiku.

Zbirka pesama Nadežnik sreće podnaslova „Savremeni kanconijer kroz 100 pesama samoće”sastoji se od 100 pesama, raspoređenih u 4 ciklusa (nazvanih patetikama) u okviru kojih je 19 potciklusa. U okviru ove obimne knjige poezije postoje najrazličitije teme koje sežu do nacionalne istorije, pitanja Kosova i Metohije, simbolike i značaja zavičaja za samog autora, položaja čoveka u današnjem svetu, zatim slobode i oslobođenja, odnosa savremenog i klasičnog poimanja umetnosti i književnosti opisanog kroz „pesme o pesmi”…

Ovu poeziju još karakteriše mnoštvo ljubavnih pesama, autopoetički stihovi, dok je sonetu kao književnoj vrsti priređena izvesna apologija – čitavih 25 pesama u ovoj knjizi poezije ispevano je u ovoj formi.

Pesnik i književni kritičar Milan Anđelković, koji je recenzent ove knjige, ističe između ostalog u prikazu knjige Nadežnik sreće, nazvanom „Obnova mita o poeziji”: „Pesnik je opevao sve prateće elemente svoga zanata. Poeziji prišao iskreno i bez računice, kako se to obično radi. Poezija je glavni junak ovih stihova. Njoj je poklonjenje i slava i čast u ovoj zbirci. […] Knjiga pesama, druga po redu ovog autora, jeste i knjiga preispitivanja. Sledeći citate i zamišljenost onih iz domaće i svetske literature, junak ili glas, a najpre glas junaka, neprestano preispituje položaj, značaj i značenje.”

Zbirka pesama Nadežnk sreće Borisa Tanovića objavljena je decembra 2018. godine u izdanju beogradske izdavačke kuće „Čigoja štampa”, dok je koizdavač Narodna biblioteka Užice.

Knjiga je premijerno promovisana 26. decembra  2018. u Kući Đure Jakšića u Beogradu, pa je ovo prva prilika da se autor predstavi domaćoj publici pre prvih narednih promocija koje bi trebalo da se održe u Kragujevcu i Zubinom Potoku.

Boris Tanović je rođen 1997. u Užicu. Osnovnu školu i Užičku gimnaziju završio je u rodnom gradu. Student je treće godine Srpske književnosti i jezika na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Pre zbirkeNadežnik sreće, septembra 2016. objavio je kao svršeni maturant debitantsku knjigu poezije Veslanje po suvom.