Kultura

Nek nas igra uvek spaja

AUTOR | Uzička Republika Press

Licidersko naslovna
03.08.2017.

Razigrana i raspevana kola i dečja graja i ove godine, po 9-i put, okupiće preko 1000 mališana na Međunarodni dečji folklorni festival “Licidersko srce”. Predstavnici Perua, Kine, Turske, Poljske, Grčke, Bugarske, Rumunije, Makedonije, BiH – R. Srpske i Srbije, iz 25 ansambala, svoje kulturno nasleđe, lepotu igre i šarenih nošnji podeliće sa publikom u Užicu, Višegradu – Andrićgradu i naZlatiboru od 14-18. avgusta. 

Logo licidersko

“Licidersko srce” veliki je projekat koji realizuje UG “Era” Užice.Od prošle godine festival se nalazi na zvaničnoj CIOFF-ovoj listi, odnosno na listi Međunarodnog saveta organizatora festival folklore i tradicionalne kulture, a koja ujedno i uživa podršku UNESCO-a, posebno u oblasti zaštite nematerijalne kulturne baštine zapisane u UNESCO konvenciji. 

Na predhodnih osam festival svoje igre i tradiciju sa publikom u Užicu i mestima u kojima se festival održava prikazalo je preko 5 500 mališana iz 35 zemalja, sa 4 kontinenta.

Građenje prijateljstava, upoznavanje kultura i bogatstva različitosti, glavni su ciljevi  festivala, koji je u potpunosti postignut, a dečja igra, pesma i osmesi Užice čine najbogatijim gradom već devet godina zaredom.

U okviru ovogodišnjeg festival, po prvi put biće organizovan Sajam preduzetništva, zanatstva i kulture “EXPOUŽICE” sa međunarodnim učešćem. Sajam organizuje UG “Era” u saradnji sa GradomUžicem, a pod pokroviteljstvom Međunarodnog ekonomskog foruma “Perspektiva”. Sajam će se održavati prva tri dana festivala, od 14-16. avgusta, na Trgu Partizana, a biće jedinstvena prilika da se prezentuje, promoviše i prodaje, i da se pod okriljem “Liciderskog srca” ostvari prvenstveno privredno-turistička saradnja Srbije i zemalja učesnica. Festival nije samo promocija folklornog nasleđa zemalja učesnica, već je svojevrsna razmena iskustava i prilika da se sklapaju nova prijateljstva, ali i da  dokaz gostoljubivosti, i promocija kulturno-istorijskih znamenitosti Užica i Zlatiborskog kraja.

SajkacaMeđunarodni dečji festival folklore  “Licidersko srce” zvanično će biti otvoren  14.avgusta defileom učesnika ulicama Užica od 19 sati, nakon čega će od 20 časova uslediti otvaranje na  Trgu Partizana.

Osim na  Trgu Partizana u Užicu koncerti će se održavati i na Kraljevom trgu na Zlatiboru i na Andrićevom trgu u Višegradu – Andrićgradu.

U okviru pratećeg programa biće upriličene:

Folklorne igraonice ( Trg Partizana Užice, Kraljev trg Zlatibor i Trg kod ćuprije u Višegradu)

Izložba narodnih nošnji zemalja učesnica (GKC Užice svih festivalskih dana)

Zumbažurka

Grnčarske radionice u Zlakusi

Seminar “Deca čuvari tradicije” RCU Užice

Posete kulturno-istorijskim lokalitetima

I ove godine u okviru festivala biće organizovana velika humanitarna akcija, “Licidersko srce deci”, u kojoj učestvuju svi posetioci koji kupe neki od festivalskih suvenira.

Nek  nas igra uvek spaja!Budimo i ove godine deo “Liciderskog srca”.