Od Zlatibora do Milana

Autor: cajetina.org.rs
11. Novembar 2021
Od Zlatibora do Milana

Na susretu predstavnika 20 festivala sportskog filma iz svih delova sveta, zapaženo mesto ima reprezentacija ovogodišnjeg 10. Međunarodnog  takmičenja na Zlatiboru. Za program 49. FICTS-a, u Milanu, od 9-14. novembra, među 116 filmova iz celog sveta, izabrano je 5 srpskih autora i  još 3 ostvarenja iz zlatiborske selekcije.


Na čelu ove reprezentativne ekipe, koja je sastavljena na jubilarnom zlatiborskom Festivalu   nalazi se najbolji film ove godine: “Igra mog života”, autora Aleksandra Miletića.  Ovaj izuzetni dokumentarac o životu i svetskom uspehu legendarnog Bore Stankovića režirao je Ivica Vidanović.

Dobitnik zlatiborske nagrade za najbolju fotografiju i  dizajn  Branko Krstić, koji živi i radi u Nemačkoj, drugi je član naše reprezentacije. On je autor emotivnog filma “Celi život u igri” o svom dedi Živomiru Žići Krstiću, istaknutom sportskom novinaru i publicisti iz Jagodine, koji piše knjige i u decetoj deceniji života.

U sekciji o paraolimpijskim šampionima u Milanu će se predstaviti  Dejan Nikolić, dobitnik nagrade za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu. U filmskom portretu našeg zlatnog i srebrnog paraolimpijca Željka Dimitrijevića pod naslovom “Od Mlave do Temze”, autor je dosegao izuzetan umetnički rezultat.

Nedavno preminuli fudbalski golman svetskog glasa Dragan Pantelić je junak filma “Broj 1”.  Autor Vladimir Ristić je znalački ukomponovao zavičajne i svettske boje ljubimca niške publike, koji je na Zlatiboru dobio svoje poslednje priznanje – nagradu za životno delo.

Naslov zapaženog dokumentarca  Marka LJubomirovića  je  “Žoc, Kića i Maršal sa Morave – legende i mitovi čačanske košarke” i u Milano donosi jedinstvenu priču o rasadniku košarkaških veličina kakvi su Željko Obradović, Dragan Kićanović i Radmilo Mišović.

Ovu petočlanu postavu srpskih autora sa Zlatibora u Milanu će pojačati još tri stvaraoca iz susednih zemalja.

Tomislav Žaja iz Hrvatske je autor nagrađenog filma “Ivanova igra” o dramatičnomoj sportskoj i životnoj sudbini sjajnog fudbalera Ivana Gudelja. Nagradu na Zlatiboru i to za najbolju režiju dobilo je i delo Igora Latinovića iz BiH: “Vaha-portret jedne legende” i u Milanu će prikazati fimovanu karijeru fudbalera i trenera Vahila Halilhodžića.

“Poslednji Farukov penal”, storija povodom promašenog penala Faruka Hadžibegića, bivšeg fudbalskog reprezentativca SFRJ, na svetskom prvenstvu u Italiji, kao metafora raspada te zemlje, bila je u najužem krugu kandidata  za nagradu na Zlatiboru. Autori  Edin Isanović i Armin Čolaković, B i H, sigurno će biti među najboljima i u Milanu.

U svakom slučaju, ovakvo prisustvo našeg Festivala na svetskoj smotri u Milanu je najlepši “poklon” Zlatiboru za desetogodišnji jubilej.

Fotografija—Turistička organizacija Zlatibor