“Odumiranje međeda” uvek aktuelna priča

iconKultura

September 21, 2016

U petak 23.septembra 2016.godine sa početkom u 20 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice će biti izvedena predstava ODUMIRANJE MEĐEDA ,Branka Ćopića u režiji Nemanje Rankovića.

Duhovita,razigrana,komična i uvek aktuelna priča o likovima iz prošlog ali i sadašnjeg doba tako prepoznatljivo i živopisno će razgaliti i nasmejati publiku.

Živopisni likovi, pravi ćopićevski, iščašeni i pomereni, a opet tako prepoznatljivi – luduju po stranicama ovog komada. Piščev osećaj za neuobičajene detalje, mentalitet i prirodu svojih junaka, samo pojačava humoristički potencijal komada.

U obrazloženju ove predstave stoji da se “komičnost u drami pažljivo gradi kroz dva paralelna zapleta: dok sa jedne strane lokalni činovnici pokušavaju da okrive medveda za opštinsku kasu koju su sami opustošili, sa druge se spremaju izbori za narodnog poslanika na kojima se sukobljavaju stare i mlade snage. Podrazumeva se da su ova dva zapleta međusobno neraskidivo povezana, i da kroz komad defiluje sve ono sto prepoznajemo iz našeg svakodnevnog života: korumpirana vlast, partijski poslušnici i “preletači”, sukob roditelja i dece, mito i korupcija, senzacionalistička štampa… sada su na sceni pred nama, ogoljeni do svog besmisla i bezobrazluka. Kroz celu svoju karijeru, Ćopić je s duhom kritikovao anomalije i negativne pojave u društvu, a njegova satira danas se čini aktuelnijom nego ikad”http://uzickopozoriste.rs/index.php/repertoar/velika-scena-1/item/806.