Omaž košarci na Festivalu sportskog filma na Zlatiboru

Autor: cajetina.org.rs
24. Jun 2019
Omaž košarci na Festivalu sportskog filma na Zlatiboru

Filmom „Bosna” autorke Arijane Saračević Helać, posvećenom obeležavanju 40 godina od osvajanja titule evropskog šampiona čuvene generacije Košarkaškog kluba „Bosna” iz Sarajeva (kojoj je pripadao i juče preminuli Žarko Varajić),  uz još 41 naslov iz 22 zemlje, u subotu, 29. juna, u Kulturnom centru Zlatibor, biće otvorem Međunarodni festival sportskog filma (MFSF) na Zlatiboru, koji već sada spada u 16 najznačajnijih festivala tog tipa na svetu, rekao je Aleksandar Avramović, zamenik umetničkog direktora 8. MSFS.

Tom prilikom, nagrade festivala za životno delo biće dodeljene proslavljenom košarkaškom radniku Borislavu Bori Stankoviću, bivšem osvajaču olimpijskog zlata i bronze u rvanju Branislavu Simiću, fudbalskom radniku Dobrivoju Tanasijeviću – Den Tani, košarkaškom treneru Bogdanu Tanjeviću (takođe učesniku filma „Bosna”) i verovatno najviše ekranizovanoj osobi poreklom sa ovih prostora Gojku Mitiću, glumcu poznatom po ulogama u mnogobrojnim vestern filmovima, naročito kao legendarni indijanski ratnik Vinetu.

Povelju heroj sporta i života „Nataša Kovačević” biće dodeljena slabovidom maratoncu Goranu Nikoliću iz Kragujevca koji upravo trči 68-i maraton u okolini Čikaga, u nastojanju da za 77 dana istrči neverovatnih 77 maratonskih trka za redom, i pritom pretrči 3.249.015 metara. Sve u cilju da animira pojedince i organizacije da se prikupe sredstva za izgradnju sportske hale u Kragujevcu, prilagođene i namenjene osobama sa invaliditetom.

Arsen Đurić, predsednik Organizacionog odbora MFSF, je naglasio da će festival, preseljenjem u novi, multifunkcionalni prostor Kulturnog centra na Zlatiboru dobiti mnogo bolje uslove za prikazivanje sportsko-dokumentarnih filmova i da će opština Čajetina pružiti svu tehničku podršku realizaciji festivala. „Zlatibor je već godinama prepoznat kao idealno mesto za pripreme mnogobrojnih sportskih ekipa iz Srbije i inostranstva, a puštanjem do kraja godine u rad panoramske žičare „Gold gondola” (dužinom od devet kilometara to će biti najduža kabinska žičara na svetu) naša zemlja će dobiti još jedan atraktivan sadržaj kako za sportiste, tako i za sve ostale turiste koji posećuju Srbiju i Zlatibor” dodao je Đurić.