Podignuta zavesa 23. Jugoslovenskog pozorišnog festivala

iconPozorište

November 6, 2018

Predstavom “Korešpodencija” Zvezdara teatra kojoj je publika na kraju dodelila ocenu 4,36 počeo je 23.Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu. Na Festivalu koji traje do 12. novembra publika će ocenjivati još šest pozorišnih predstava iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

IMG_4120

Festival koji se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Užica i Ministarstva kulture svečano je otvorila književnica i rediteljka Vida Ognjenović , naglašavajući da se u Užicu već danas oseća drugačija atmosfera, a da će tokom trajanja osmodnevne užičkle pozorišne republike svi govoriti istim jezikom.

Ona je dodala da je ovaj festival svetkovina hrabrosti, smelosti, i vrhunskih dometa u umetnosti. Borba protiv ravnodušnosti, protiv čeka se pozorište stalno bori u ovom gradu je davno započeta, pre vek i po, a produbljena je upravo kroz godine trajanja Jugoslovenskog pozorišnog festivala. On opstaje hranjen ovdašnjim smelim idejama i nepokolebljivošću – naglasila je Vida Ognjenović, ističući akademika Ljubomira Simovića kao najjači stub festivala u čije ime je zavesa na ovogodišnjem festivalu podignuta.

kzn posle Korespondencije

Inače, 23. festival je pod sloganom Branislava Nušića “Bolje je da gledamo život u pozorištu, nego pozorište u životu”.

 Festivalski repertoar je raznolik i kreće se od klasike i modernog,do socijalne drame, fantazije dramskih pisaca,interesantnih režisera i dobrih glumaca, sa ciljem da se publika smeje,naglasio je selector Bojan Munjin.

Večeras od 19 časova i 30 minuta na repertoaru je predstava Narodnog pozorišta iz Sombora, Kad bi Sombor bio Holivud  u režiji Kokana Mladenovića.

Kompletan program 23. Jugoslovenskog pozorišnog festivala dostupan je OVDE.

Poslednjeg dana festivala  u čast nagrađenih biće odigrana predstava “Strah i beda Trećeg rajha”, u režiji Bobana Skerlića Narodnog pozorišta u Gračanici.