„Zašto je poludeo gospodin R?“ najbolja predstava, režija i muška uloga

iconPozorište

November 12, 2018

„Zašto je poludeo gospodin R?“ predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda proglašena je za najbolju predstavu 23. Jugoslovenskog pozorišnog festivala Bez prevoda u Užicu. Režiser predstave Bobo Jelčić dobio je Ardaliona za najbolju režiju, dok je Borisu Isakoviču za ulogu gospodina R pripao Ardalion za najbolju mušku ulogu.

IMG_4425

Aradalion za najbolju žensku ulogu na ovogodišnjem festivalu pripao je Milici Grujičić za ulogu verenice u „Krvavim svadbama“ u izvođenju Budva grad teatra.

Nagrada Ardalion za najboljeg mladog glumca i nagrada Politike „Avdo Mujčinović“ dodeljena je Joakimu Tasiću za ulogu Simeona Njegovana u predstavi „Korešpodencija“, Zvezdara tetatra iz Beograda.

Ana Marija Veselčić dobila je Ardalion za najbolju epozodnu ulogu Bjanke u „Kroćenju goropadnice“, Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Ardalion za najbolju senografiju dodeljen  je Jasmini Holbus za predstavu „Pet života pretužnog Milutina“, Ateljea 212, dok je Ardalion za najbolju kostimografiju pripao Tatjani Radišić za predstavu bez reči „Kad bi Sombor bio Holivud“, Narodnog pozorišta Sombor.

IMG_4200

Specijalna nagrada Ardalion ravnopravno je dodeljena kompozitorki Ireni Popović Dragović za muziku u predstavi „Kad bi Sombor bio Holivud“ i glumačkom ansamblu predstave „Pet života pretužnog Milutina“.

Inače, stručni žiri 23. JPF-a sačinjavali su rediteljka Lenka Udovički iz Hrvatske, glumica Dragana Varagić iz Srbije, dramaturg iz Srbije Slobodan Obradović, reditelj iz Hrvatske Dario Harjaček i producent iz Crne Gore Janko Ljumović.

Podsećamo, ovogodišnji festival održan  je pod motom „Bolje da gledamo život u pozorištu nego pozorište u životu“.  U takmičarskom programu učestvovalo je sedam predstava, pet iz Srbije i po jedna iz Hrvatske i Crne Gore, dok je predstava iz Bosne i Hercegovine izostala.

Poslednjeg dana festivala, 12. novembra, biće uručene nagrade, a u čast nagrađenih biće odigrana predstava “Strah i beda Trećeg rajha”, Narodnog pozorišta u Gračanici.