Promotivne karte za 21. JPF

iconKultura

September 11, 2016

Promotivna prodaja kompleta karata za 21. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ koji će biti održan od 7. do 14. novembra, počeće sutra, 12. septembra i trajaće do petka, 16. septembra. Ljubitelji pozorišta tokom tih pet dana moći će da kupe karte po ceni od 4 500 dinara za parter sredinu, odnosno 3 500 dinara za parter strane i balkon. 

Karte za festival u pretprodaji moći će da se pazare u periodu od 19. do 30. septembra po ceni od šest hiljada za parter sredina, odnosno za pet hiljada za parter strane i za balkon.

Redovna prodaja počeće već od 3. oktobra i od tada do početka festivala komplet karti će koštati sedam hiljada za parter sredina, odnosno šest hiljada dinara za mesta na parterima sa strane i na balkonu.

Iz uprave Narodnog pozorišta u Užicu podsećaju da je cena pojedinačne karte za dane festivala hiljadu dinara i da se prodaju od dana početka festivala. Inače, karte kupljene na blagajni Narodnog pozorišta tokom perioda pretprodaje i u vreme redovne prodaje mogu nabaviti i preko administrativne zabrane ili čekovima građana.

Podsećamo, Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu prvi put je održan 1996. godine. Organizator festivala već dvadeset godina je užičko Narodno pozorište, a pokrovitelj Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i grad Užice, a festival ima takmičarski karakter. Od 2007. godine festival dobija regionalni karakter, tako da pored najuspešnijih predstava iz Srbije, okuplja i predstave iz regiona, koje su obeležile preoteklu pozorišnu sezonu.

Selektori dosadašnjih festivala bili su Dejan Penčić Poljanski, Aleksandar Milosavljević, Veljko Radović, Vladimir Kopicl, Bojan Munjin, koji je i danas selektor festivala. Direktor festivala je Zoran Stamatović, a umetnički direktori bili su Branko Popović, Dejan Penčić Poljanski. Danas je to mr Nemanja Ranković, umetnički direktor Narodnog pozorišta Užice.

Festival se održava svake godine, po pravilu u novembru i zavisno od broja odabranih predstava traje sedam dana. Svake večeri na sceni užičkog Narodnog pozorišta nastupaju pozorišni ansambli koji su, po izboru selektora, imali najbolje predstave u toj sezoni. Završne večeri dodeljuju se nagrade – Ardalioni i izvodi predstava u čast nagrađenih.

Žiri festivala dodeljuje statue Ardaliona najboljim u sledećim kategorijama: za najbolju predstavu, za režiju, za žensku ulogu, za mušku ulogu, za najboljeg mladog glumca, za epizodnu ulogu, za scenografiju, za kostimografiju i za neki od elemenata koji nisu obuhvaćeni prethodnim nagradama.

Ovome treba dodati i da Narodno pozorište iz Užica i ove sezone izlazi u susret najvernijoj publici, koja za 1 500 dinara možete postati vlasnik sezonske karte, dok je 2 000 dinara cena sezonske karte za dve osobe. Iz ove ustanove naglašavaju da se sa ovom kartom mogu pogledati sve predstave NPU koje se igraju tokom sezone 2016/17, ali da sezonska karta ne važi za festivalske i druge gostujuće predstave.