Kultura

Promotivne karte za 21. JPF

AUTOR | uzickarepublikapress.rs/NPU

11.09.2016.

Promotivna prodaja kompleta karata za 21. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ koji će biti održan od 7. do 14. novembra, počeće sutra, 12. septembra i trajaće do petka, 16. septembra. Ljubitelji pozorišta tokom tih pet dana moći će da kupe karte po ceni od 4 500 dinara za parter sredinu, odnosno 3 500 dinara za parter strane i balkon. 

Karte za festival u pretprodaji moći će da se pazare u periodu od 19. do 30. septembra po ceni od šest hiljada za parter sredina, odnosno za pet hiljada za parter strane i za balkon.

Redovna prodaja počeće već od 3. oktobra i od tada do početka festivala komplet karti će koštati sedam hiljada za parter sredina, odnosno šest hiljada dinara za mesta na parterima sa strane i na balkonu.

Iz uprave Narodnog pozorišta u Užicu podsećaju da je cena pojedinačne karte za dane festivala hiljadu dinara i da se prodaju od dana početka festivala. Inače, karte kupljene na blagajni Narodnog pozorišta tokom perioda pretprodaje i u vreme redovne prodaje mogu nabaviti i preko administrativne zabrane ili čekovima građana.

Podsećamo, Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu prvi put je održan 1996. godine. Organizator festivala već dvadeset godina je užičko Narodno pozorište, a pokrovitelj Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i grad Užice, a festival ima takmičarski karakter. Od 2007. godine festival dobija regionalni karakter, tako da pored najuspešnijih predstava iz Srbije, okuplja i predstave iz regiona, koje su obeležile preoteklu pozorišnu sezonu.

Selektori dosadašnjih festivala bili su Dejan Penčić Poljanski, Aleksandar Milosavljević, Veljko Radović, Vladimir Kopicl, Bojan Munjin, koji je i danas selektor festivala. Direktor festivala je Zoran Stamatović, a umetnički direktori bili su Branko Popović, Dejan Penčić Poljanski. Danas je to mr Nemanja Ranković, umetnički direktor Narodnog pozorišta Užice.

Festival se održava svake godine, po pravilu u novembru i zavisno od broja odabranih predstava traje sedam dana. Svake večeri na sceni užičkog Narodnog pozorišta nastupaju pozorišni ansambli koji su, po izboru selektora, imali najbolje predstave u toj sezoni. Završne večeri dodeljuju se nagrade – Ardalioni i izvodi predstava u čast nagrađenih.

Žiri festivala dodeljuje statue Ardaliona najboljim u sledećim kategorijama: za najbolju predstavu, za režiju, za žensku ulogu, za mušku ulogu, za najboljeg mladog glumca, za epizodnu ulogu, za scenografiju, za kostimografiju i za neki od elemenata koji nisu obuhvaćeni prethodnim nagradama.

Ovome treba dodati i da Narodno pozorište iz Užica i ove sezone izlazi u susret najvernijoj publici, koja za 1 500 dinara možete postati vlasnik sezonske karte, dok je 2 000 dinara cena sezonske karte za dve osobe. Iz ove ustanove naglašavaju da se sa ovom kartom mogu pogledati sve predstave NPU koje se igraju tokom sezone 2016/17, ali da sezonska karta ne važi za festivalske i druge gostujuće predstave.