“Sterijin put u Srbe” aktuelniji nego ikad

iconKultura

January 8, 2018

Predstava „Srbijo, zemljo roda moga – Sterijin put u Srbe“ po tekstu Milovana Vitezovića, u režiji Bogdana Jankovića biće izvedena u utorak, 9.januara 2018. godine od 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice.


Predstava “Sterijin put u Srbe” bavi se devetogodišnjim boravkom Jovana Sterije Popovića u Srbiji i njegovim delovanjem kao ministra prosvete. Posmatrajući njegov rad u sferi koja nije opštepoznata otkrivamo da je za kratak period kao ministar osnovao najvažnije institucije Srpskog naroda kao što su začetak Akademije nauka, Narodni muzej, Čitalište…
Sterija se u komadu bori sa politikom, mentalitetom naroda, strahom od promena, nepismenošću i stavom države da su prosveta i kultura trošak. Srbija je, posle Sterijinog boravka i rada u njoj, doživela promenu, ali na žalost i danas prepoznajemo prepreke onog vremena i zaključujemo da smo se kao društvo obukli u modernu garderobu, ali da je dosta toga ostalo slično.

Publika će imati priliku da ponešto otkrije o sebi, ali i da bolje upozna velikana kakav je bio Sterija.

Uloge u ovoj predstavi koja je premijerno izvedena 2. novembra prošle godine su poverene Vahidinu Preliću (Jovan Sterijin Popović ), Kneza Mihaila  Obrenovića  igra Dušan Radojičić, a Igor Borojević je u predstavi Toma Vučić Perišić .

Lik Majora Aleksandra Petrovića , Kneza Aleksandara  Karađorđević a tumači Hadži Nemanja Jovanović, dok je Slobodan Ljubičić u ulozi Vuka Karadžića. Katarinu Ivanović  igra Tanja Jovanović, a Milovana Spasića glumi  Branislav Ljubičić.