“Suva igla” do 27. avgusta u Užicu

Autor: uzice.rs
15. Jul 2021
“Suva igla” do 27. avgusta u Užicu

U Gradskoj galeriji Užice otvoren je 15. Međunarodni grafički bijenale “Suva igla”. Tradicionalno prve večeri dodeljene su i nagrade, a najvrednija pripala je Gabrijeli Loči iz Italije. Za učešće na ovogodišnjem Bijenalu prijavilo se 159 autora iz 30 zemalja, što je po rečima člana Gradskog veća za društvene delatnosti Ratka Trmčića dokaz da sa razlogom ova međunarodna smotra traje punih 15 godina.

“Red je da se podsetimo da je Bijenale zaživelo zahvaljujući inicijativi profesora Bogdana Kršića i tadašnjeg direktora Gradske galerije Užice Mladena Jevđovića sa željom da se promoviše posebna slikarska tehnika, ali i kulturne vrednosti Užica i Srbije. Veliko interesovanje za učešće na ovoj manifestaciji, koje se meri brojem prispelih radova iz celog sveta, potvrda je da su idejni tvorci Bijenala bili na pravom putu”.

“Zlatna igla” 15. Međunarodnog grafičkog bijenala pripala je Hrvatici Maji Zemunik, “srebrnu iglu” dobila je Tatjana Marticki iz Srbije, dok je “bronzana igla” pripala Danieli Savini iz Italije.

Nagrađene i ostale izložene radove Užičani mogu pogledati do 27. avgusta u Gradskoj galeriji Užice, odakle podsećaju i da do 30. jula studenti umetničkih fakulteta i akademija iz Užica imaju rok da predaju radove za 27. izložbu „Oni koji dolaze“.

Studenti mogu predati radove u prostorijama Galerije radnim danima od 10 do 18 časova.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.