Švajcarska podrška za Čajetinu i Sjenicu

09. Jun 2019
Švajcarska podrška za Čajetinu i Sjenicu

Vlada Švajcarske će kroz program Swiss PRO podržati 13 opština među kojima su Čajetina i Sjenica, da uspostave savetodavne službe za građane i građanke koje će svoj rad usmeriti na poboljšan pristup pravima za preko 5 000 građana i građanki iz ranjivih grupa. Lokalne samouprave će uz podršku vrednu skoro 200 000 evra uspostaviti stalan, sistemski i javno dostupan mehanizam kako bi unapredile položaj ranjivih društvenih grupa na lokalnom nivou što će doprineti njihovom socijalnom uključivanju.

Savetodavne službe će biti uspostavljene u Babušnici, Beloj Palanci, Ćupriji, Čajetini, Kniću, Krupnju, Malom Crniću, Medveđi, Rači, Svilajncu, Sjenici, Surdulici i Žagubici, čiji su projekti odabrani kao najbolji u okviru javnog poziva koji je trajao od 18. marta do 16. aprila 2019. godine i bio otvoren za gradove i opštine iz Šumadije, Zapadne, Istočne i Južne Srbije koji pripadaju II, III i IV grupi prema stepenu razvijenosti.

„Trinaest odabranih lokalnih samouprava su pokazale spremnost da budu odgovornije i transparentnije u pogledu pristupa pravima ranjivih društvenih grupa kroz uspostavljanje savetodavnih službi za građane i građanke. Posebna pažnja biće usmerena na stanovništvo u ruralnim područjima, pa će većina opština formirati mobilne timove i organizovati posete mesnim zajednicama kako bi omogućili jednak pristup pravima za sve građane i građanke, a posebno za one iz ranjivih grupa” rekla je Nataša Ivanović, službenica za socijalnu uključenost na programu Swiss PRO.

Program Swiss PRO će, pored bespovratnih sredstava za uspostavljanje savetodavne službe, lokalnim samoupravama pružiti i tehničku podršku u vidu izrađene metodologije za rad službi kao i za vođenje evidencije korisnika i korisnica. Ujedno, lokalne samouprave će osmisliti i sprovesti kampanje kako bi ranjive društvene grupe bile obaveštene o novim mogućnostima i dostupnim opštinskim službama za ostvarivanje i pristup svojim pravima.

Lista odobrenih projekata je dostupna OVDE  na internet stranici Swiss PRO programa.