Umetničke velike i male revolucije

iconKultura

May 21, 2017

Pod sloganom “Velike i male revolucije” učenici i profesori Umetničke škole iz Užica brojnim sugrađanima predstavili su se u okviru Noći muzeja celovečernjim izložbama i radionicama.

Na jednoj od radionica zatekli smo učenike koji se u ovoj školi obrazuju za buduće konzervatore. Jelena Janjić, učenica treće godine konsolidovala je ikonu nastalu u 19. veku a koja se nalazi u crkvi u Kaoni.

Objašnjava da su na pomenutom delu uočeni crvotočni kanali koji su uništeni u gasnoj komori, a učenici ih sada popunjavaju što predstavlja deo konzervacije  nakon čega na red dolazi restauracija odnosno osvežavanje boja.

Praktično iskustvo koje stičem izuzetno mi je značajno, naročito zbog činjenice da smo već tokom srednjoškolskog obrazovanja u prilici da radimo na vrednim umetničkim delima, navodi ona.

Da iz Umetničke škole u Užicu već 15 godina izlaze talentovani učenici dokaz je što njih 90% nastavlja školovanje na fakultetima i akademijama u Srbiji ali i svetu. Oni koji ne odu dalje svoje umetničko znanje unovče zanatskim veštinama počev od prodaje nakita do suvenira, lampi i drugih dela.

Nataša Tanović- Marković koja je ovu školu završila u prvoj generaciji danas je za katedrom Umetničke škole, na odseku graveri gde predaje praktičan rad i materijale i tehnike za gravere.

Završila je preimenjeno vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Kaže da je baš imala sreće u zapošljavanju, jer je ponudu za posao dobila 15 dana pre nego što je odbranila diplomski rad. Sadašnje učenike kroz praktičan rad uverava da će iz ove škole poneti široka znanja, zanat u rukama i da će u zavisnosti od svojih afiniteta moći da biraju između umetničkih i brojnih društvenih fakulteta.

Još naših učenika ima među profesorima u školi, pojedini su asistenti na fakultetu (Mišo Filipovac, na predmetu crtanje, crtanje i slikanje kao asistant FILUM-a u  Kragujevcu), Lazar Mitrović je višestruko nagrađivan na međunarodnim izložbama, Nataša Bojanić je trenutno u Koreji na prestižnom međunardonom Bijenalu umetničke keramike.

Najveći broj ih živi širom Srbije i Republike Srpske odakle tradicionalno imamo upisanih đaka, a neki su otišli i dalje pa stvaraju u Americi, Velikoj Britaniji, Italiji, Grčkoj, s ponosom priča od početka profesorka, a poslednja tri meseca direktorka škole, Sofija Bunardžić.

Zbog programa po kome naši đaci na svim odsecima dobijaju opšte obrazovanje i izuzetno kvalitetno stručno, jedinstvena smo umetnička škola u Srbiji, tvrdi ona.

Dodaje da je zbog toga i ove godine veliko interesovanje svršenih osnovaca za upis na jedan od pet odseka- dizajn grafike, dizajn tekstila, graver umetničkih predmeta, konzervator i livac umetničkih predmeta.

Prijemni ispiti biće održani 2, 3 i 4. juna od 9 do 12 časova, dok će preliminarni rezultati biti objavljeni najkasnije do 8. juna.  

Bunardžićeva podseća da je 15 godina funkcionisanja škole obeleženo kroz tri izložbe organizovane u GKC-u, Jokanovića kući i Narodnoj biblioteci.

Ne želeći da još uvek otkrije detalje, kaže da sa gradskim rukovodstvom razgovara o trajnom prostornom rešenju Umetničke škole koja se od 2005. godine nalazi u iznajmljenom prostoru Crvenog krsta