Kultura

Vašar starih zanata čuva tradiciju

AUTOR | uzickarepublikapress.rs

sirogojno 1
04.08.2016.

Šesti vašar starih zanata i zanimanja svečano će otvoriti dr Nedeljko V. Radosavljević, naučni savetnik Istorijskog instituta u Beogradu u subotu, 6. avgusta u 12 časova u Muzeju na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu. Pored izlaganja i prodaje proizvoda, zanatlije će posetiocima predstaviti tradicionalne zanatske tehnike izrade proizvoda. Od 11 do 14 časova planirana je radionica za decu nazvana Pleplitanje niti.

Foto//www.sirogojno.rs
Foto–www.sirogojno.rs

Od 12 do13 časova gostima će se predstaviti zdravičari, dok je za period od 12 do 16 časova planirano predstavljanje upotrebnih vrednosti zanatskih proizvoda i pripremanje hrane na tradicionalan način.

Inače, organizovanjem Vašara starih zanata i zanimanja Muzej na otvorenom ,,Staro selo“ u Sirogojnu daje doprinos u očuvanju, popularizaciji i vrednovanju zanatskih veština i umeća, kulturnog identiteta, materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, koji se promovišu integrisani kroz kulturnu, obrazovnu, zabavnu i turističku ponudu.

Kroz planirani program posetiocima Muzeja predstavljaju se tradicionalne tehnike i veštine izrade zanatskih proizvoda, domaća radinost sa područja i njihovi proizvodi, dok se kroz prateće programe ističu i upotrebne vrednosti zanatskih proizvoda.

Foto--www.sirogojno.rs
Foto–www.sirogojno.rs

Treba istaći da izrada zanatskih proizvoda predstavlja individualnu kreativnost sa lokalnim i regionalnim karakteristikama. Ručno rađeni predmeti nasuprot industrijskoj proizvodnji, nose priče i poruke u kojima možemo tražiti alternative za savremeni način života u budućnosti.

Zanatska umeća deo su nematerijalnog kulturnog nasleđa, koje obezbeđuje društvenim zajednicama i njihovim pojedincima osećaj kulturnog i nacionalnog identiteta. Njihov značaj je i u tome što predstavljaju glavnog pokretača kulturne raznolikosti, ljudske kreativnosti i garanta održivog razvoja.