“Vrat od stakla” do sada najbolje ocenjena predstava

08. Novembar 2019
“Vrat od stakla” do sada najbolje ocenjena predstava

Komad Biljane Srbljanović “Vrat od stakla” u režiji Jagoša Markovića i izvođenju JDP Beograd odvija se u krugu beogradske porodice, u kojoj, kako to često biva, pod jednim krovom žive tri generacije. U povišenoj porodičnoj atmosferi, svako nosi nasleđe svoje mladosti.

Pročitao sam tekst i pronašao u njemu sarkazam Ace Popovića, tananu duhovitost Duška Kovačevića i intelektualnu bombu naše Biljane, rekao je Irfan Mensur.

Svaki lik predstavlja društvenu situaciju po generacijama u kojima je stasavao. Na čelu doma je majka koji igra Seka Sablić. Mislim da je ona žena svetica, da jedina spasava što se spasiti može u ovom mraku i užasu. Preko nje vi vidite celu jednu istoriju u kojoj živimo, od drugog svetskog rata na ovamo. To su diktature, to je društvo koje te čini užasnom, očajnom. Na kraju vidite ovu porodicu koja je u totalnom padu, mnogo gore nego za vreme Tita, mnogo gore nego za vreme Miloševića, mnogo gore, kaže Seka Sablić.

Idem da radim, idemo svi da radimo, i u sebi i na sebi, ali nekako šlajfujemo, tužno šlajfujemo, rekla je Vesna Trivalić uz zahvalnost publici što je sa glumcima “išla na ovaj put punim srcem.”

Kroz Mirnu se oseća vapaj za drugim mestom, u drugom svetu jer, ovde gde bi vam po prirodi stvari sve trebalo da pripada, nemate ništa. Naravno da ćemo onda otići goli i bosi sa tim jednim koferom sa kojim i ja odlazim ne bi li nas neko drugi prihvatio, kaže mlada glumica Milica Gojković.

Meni je bila privilegija da radim ovaj komad, jer Biljana Srbljanović je moja generacija, a kroz ovaj tekst se preliva naša generacijska tragedija. Posebno me dotaklo poistovećenje sa tim likom u slici nošenja bebe u podrum dok je trajalo bombardovanje, jer sam bio u istoj situaciji, rekao je Dragan Mićanović, koji je izazvao gromoglasne aplauze publike ulascima na scenu.

Festivalska publika je ovoj predstavi dala do sada najvišu ocenu-4,76, a koju će biti teško dosegnuti u nastavku festivala. Četvrte takmičarske večeri na repertoaru je komad Abdulaha Sidrana “Sjećaš li se Doli Bel” u režiji najomiljenijeg užičkog reditelja Kokana Mladenovića.