„Vreme, proticanje i oticanje – zanatsko Užice kroz istorijat radnje „Petrović i sinovi“

06. Oktobar 2019
„Vreme, proticanje i oticanje – zanatsko Užice kroz istorijat radnje „Petrović i sinovi“

U okviru obeležavanja Dana Grada Užica, u utorak 8. oktobra u 13 časova, Narodni muzej Užice organizuje izložbu „Vreme, proticanje i oticanje – zanatsko Užice kroz istorijat radnje „Petrović i sinovi“.

Izložba je posvećena jednom od najznačajnijih zanatlija Užica iz druge polovine 19. veka, kujundžiji Sretenu Petroviću, čija je radnja otvorena 1870. godine, i njegovim potomcima koji su, u skladu sa vremenom u kome je svako od njih živeo i radio, sačuvali zanat i radnju do današnjih dana. Pišući neki vid hronike jedne porodice, govorimo o istorijskom i privrednom razvoju grada, o promenama koje su nastajale i nestajale, modifikovale se, prilagođavale i preživljavale.

Na izložbi će biti prezentovan kujundžijski alat Sretena Petrovića, majstorsko pismo, proizvodi, fotografije i arhivska građa koji dokumetujući njegov život govore o vremenu i razvoju grada u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka i predstavljaju segment materijalne kulturne baštine od velike vrednosti. Dalje se prati rad njegovih naslednika i preorjentisanje zanatske radnje u sajdžijsku i časovničarsku, u skladu sa potrebama izazvanim novim društvenim i privrednim prilikama tokom 20. i početkom 21. veka.

Pored muzejskog materijala koji se čuva u zbirkama Narodnog muzeja Užice, arhivske građe iz Istorijskog arhiva Užice, koristićemo i predmete, fotografije i dokumenta iz privatne svojine porodice Petrović i nekih drugih privatnih kolekcija, kao i predmet iz Etnografskog muzeja u Beogradu.