Laparaskopija tumora na debelom crevu i u Užicu

09. Februar 2018
Laparaskopija tumora na debelom crevu i u Užicu

75-ogodišnji Užičanin kome je dijagnostikovan kancer debelog creva u početnoj fazi, prvi je pacijent kome je urađena laparaskopska operacija u Užice. Operaciju su uradiili načelnik hirurgije  OB Užice dr Miroslav Stanojević i dr Vladimir Varničić uz asistenciju prof. dr Blagoje Đukanović iz KBC „Bežanijska kosa“.
Laparoskopija-jajnika-žučne-kese-oporacija-oporavak-iskustva-i-cena

Profesor Đukanović je istakao da je ova hirurška procedura lakša za pacijente, jer se kamere i instrumenti kroz male otvore uvedu u stomak, pacijent je već sutradan na nogama, a nakon četiri dana izlazi iz bolnice.

On naglašava da je preventiva ključna i da građani moraju ozbiljno shvatiti skrining programe. Preporučujem svima  da nakon 50-te godine života bez obzira da li imaju ili ne tegobe urade kolonoskopiju debelog creva.

Ukoliko su rezultati dobri kontrolni pregled treba obaviti nakon sedam godina, a bilo kakvo krvarenje u stolici može da bude upozoravajući znak za ozbiljnija obolenja debelog creva, upozorava dr Đukanović, koji je kao abdominalni hirurg priznat i u svetu, posebno u hirurgiji debelog creva i jetre.

U KBC Bežanijska kosa ovu vrstu hirurgije počeli smo da primenjujemo pre godinu i po dana i već smo formirali dva tima lekara. Lično sam pet puta bio u Leskovcu gde sam osposobio hirurge koji sada samostalno rade, a to brzo očekujem i od kolega u Užicu kaže dr Đukanović.

Zbog svih tih rezultata uveren sam da će za godinu dve Srbija biti lider u regionu kada je u pitanju kolorektalna hirurgija, veruje on.

milos i jelena

Sa mesta prvog čoveka užičke hirurgije, dr Miroslav Stanojević poručuje da su mnogi maligni tumori koji se otkriju u ranoj fazi izlečivi, ističući da je cilj da se poboljša broj novootkrivenih upravo u početnom stadijumu. Skrining koji je usmeren na organizovan pregled određene ciljne grupe je viši nivo preventive, kaže on.

Svi pacijenti koji imaju malignu bolest bilo kog organa odmah budu procesuirani, a u roku do 15-tak dana budu operisani klasičnom hirurgijom bez liste čekanja, tvrdi dr Stanojević.

bolnica

Od 2001. godine kada je u bolnici u Užicu urađena prva laparaskopska operacije (preponske kile) do danas ih je ovom minimalno invazivnom hirurškom metodom, urađeno oko  4 700 u hirurgiji, ginekologiji, ortopediji i urologiji, čime užička bolnica staje rame uz rame sa zdravstvenim ustanova u kojima se već rade ove i drugih operacija, kaže dr Jelena Raković Radivojević, direktorka bolnice, verujući da će laparaskopska operacija debelog creva vrlo brzo postati rutinska procedura u OB Užice.

Na nama je da sa Ministarstvom zdravlja u narednom periodu obezbedimo dodatnu opremu kako bi laparaskopija debelog creva samostalno u potpunosti zaživela, istakao je dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice. Cilj menadžemnta jeste da radi na podizanju nivo usluga kako bi se pacijentima sa područja Zlatiborskog okruga omogućila dostupnost savremenih intervencija.

Treba istaći da je rak debelog creva drugi najčešći zloćudni tumor u obolevanju i u umiranju, od koga svake godine u Srbiji oboli priblino 4 500, a umre više od 3 000 ljudi.

Faktori rizika su ishrana bogata crvenim mesom i životinjskim mastima, pušenje, alkohol, gojaznost i slaba fizička aktivnost.