Lek za odlaganje menstruacije koji žene uzimaju pre mora

28. Jul 2023
Lek za odlaganje menstruacije koji žene uzimaju pre mora

U letnjem periodu žene često požele da odlože svoj menstrualni ciklus pre odlaska na godišnji odmor. Najlakši način uključuje tablete koje odlažu ciklus ili kontaceptivne pilule.

Odlaganje menstrualnog ciklusa iako je bezbedno, ne bi trebalo da postane uobičajena praksa. Iako odlaganje ciklusa za većinu žena nije opasno, s obzirom da su u pitanju hormonski preparati uvek bi se trebalo posavetovati sa svojim ginekologom. Česta upotreba ovih preparata može dovesti do hormonskog disbalansa, kasnijih iregularnih ili obilnijih krvarenja kao i poremećaja menstrualnih ciklusa.

Odlaganje menstruacije sprovodi se primenom hormonskih preparata –kontraceptivnih pilula ili gestagenih preparata, tableta koje sadrže sintetski oblik ženskog polnog hormona progesterona. Ukoliko žena već koristi kontraceptivne pilule kao metod zaštite od neželjene trudnoće, ciklus se može odložiti jednostavnim nastavkom korišćenja drugog pakovanja bez uobičajene pauze od 7 dana. Ukoliko to nije slučaj ciklus se može odložiti primenom hormonskih tableta na bazi progesterona. Višak ovog hormona u organizmu dovodi do odlaganja ovulacije i samim tim do odlaganja pojave ciklusa.

Tablete se uzimaju najmanje tri dana pre očekivane menstruacije, dva puta na dan, i koriste se onoliko dana koliko želite da odložite menstruaciju, ali ne duže od 14 dana. Po prestanku korišćenja tableta ciklus se uspostavlja za nekoliko dana, najčešće posle dva do tri dana. Važno je zapamtiti da ove tablete nemaju kontraceptivno dejstvo te ne predstavljaju zaštitu od neželjene trudnoće.

Iskustva sa tabletama za odlaganje ciklusa uglavnom su pozitivna, ali treba imati na umu da svaki organizam reaguje na svoj način. Neželjeni efekti su najčešće blagi i podrazumevaju osećaj nadutosti, napetost u grudima, povremenu glavobolju ili obilniju menstruaciju. Kao i svaki lek i ove tablete mogu imati svoje kontraindikacije. Poseban oprez je potreban kod žena starijih od 35. godina, pušača, kao i kod osoba sa hipertenzijom i trombozama.

Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, DokTok stručnjaci su dostupni za konsultacije svakog dana u nedelji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas.

Fotografija preuzeta sa www.doktok.rs