Libansko priznanje za književnika Milijana Despotovića iz Požege

22. Jun 2019
Libansko priznanje za književnika Milijana Despotovića iz Požege

Fondacija „Nadži Naman“ („Naji Naaman“), iz primorskog grada Jounieh (Žunje) u Libanskoj Republici (Žunje se nalazi 15 km severno od Bejruta), saopštila je imena laureata za istoimenu književnu nagradu u sezoni 2018-2019.  Ova ugledna međunarodna fondacija osnovana je 1991. godine, a od 2002. godine dodeljuje svetske nagrade za književnost autorima najostvarenijih književnih dela u sadržaju i stilu, s ciljem oživljavanja i razvoja ljudskih vrednosti.
Osnivač fondacije je libanski humanista, pisac, promoter kulture, urednik i izdavač Nadži Naman.

U ovoj godini nagrađeno je 60. pisaca (izbor od 2386. učesnika konkursa koji pišu na 27. svetskih jezika), među kojima je i književnik Milijan Despotović, iz Požege, koji je dobitnik „Počasne nagrade za ukupno stvaralaštvo“ – „Honour prizes (for complete works).” I on je jedini dobitnik ove nagrade iz Srbije koji piše na srpskom jeziku.

Nagrađeni radovi će (u celosti ili delimično) biti objavljeni u Godišnjoj knjizi nagrada, koju će u ediciji besplatnih izdanja objaviti „Naji Naaman’s Foundation for Gratis Culture“ („Fondacija za besplatnu kulturu Naji Naaman“). Laureati će dobiti i sertifikate za promovisanje u počasne članove „Kuće kulture Naji Naaman“ – „Maison Naaman pour la Culture“.

Milijan Despotović je rođen u Subjelu, kod Kosjerića, 1952 godine. Piše poeziju, prozu, aforizme, književnu, likovnu kritiku, bavi se beletristikom. Radovi su mu prevođeni na: italijanski, francuski, španski, engleski, nemački, mađarski, slovenački, rumunski, rusinski, poljski, bugarski, makedonski, turski, ruski, japanski, grčki i jermenski jezik. Zastupljen je u više antologija savremene i haiku poezije, kod nas i u svetu.
Kanadski časopis „Levres urbaines“, je 1997. godine, posvetio svoj 29. broj poeziji Milijana Despotovića (u prevodu Mirjane Mihajlović iz Niša) i kanadskog pesnika Adre Rua.
Objavio je 49 knjiga. Živi i stvara u Požegi i Subjelu.