“Licidersko srce” gradi mostove prijateljstva i razumevanja

15. Avgust 2018
“Licidersko srce” gradi mostove prijateljstva i razumevanja

Učesnici festivala “Licidersko srce” juče su počeli da stižu u Užice, a najveći broj predstavnika prisustvovao je prijemu u gradskoj kući. Oni su danas uz dobrodošlicu razmenili poklone sa Branislavom Mitrovićem, predsednikim skupštine Grada Užica.

poljaci sa branom

Mitrović je istakao da je kulturno nasleđe svakog naroda važno jer podseća na naše korene, dodajući da je to najbolja osnova za upoznavanje, razmenu iskustava i izgradnju mostova, prijateljstva i razumevanja. On je pozvao sugrađane i goste festivala da prate dešavanja i pokažu svoju gostoljubivost i druželjubivost.

egipat i klinci

Organizator festivala koji traje od 15. do 19. avgusta je udruženje građana Era, a sva dešavanja osim u Užicu, biće na Zlatiboru i u Andrićgradu.

izmedju teksta

Publika će na ovogodišnjoj jubilarnoj manifestaciji imati priliku da uživa u igrama iz Bugarske, Rusije, Kine, Kolumbije, Litvanije, Turske, Egipta, Poljske, Slovenije, Slovačke, Makedonije, Republike Srpske i Srbije. Oko 1 300 učesnika predstaviće  25 dečjih folklornih ansambala iz 13 zemalja.

Osim gostiju iz inostranstva, nastupiće i domaće folklorne grupe, i to iz Užica, Kosjerića, Kosova polja i Šida.

poljaci i slovaciManifestacija se odvija uz pomoć Grada Užica, Turističke organizacije Zlatibor, opštine Čajetina i Višegrad. Tehničku podršku festivalu pružaju Gradski kulturni centar, Narodni muzej Užice i Narodno pozorište Užice.

U Jokanovića kući je otvorena izložba narodnih nošnji zemalja učesnica, dok je povodom jubileja otvorena i izložba fotografija sa prethodnih festivala u Gradskom kulturnom centru Užice.

poljska i srbija izlozba