“Licidersko srce” za svet u Užicu

14. Avgust 2018
“Licidersko srce” za svet u Užicu

Jubilarni, 10. Međunarodni dečiji festival folklora “Licidersko srce”, počinje 15. i traje do 19. avgusta, što će ubuduće biti stalni termin manifestacija po kojoj je Užice osim u regionu postalo prepoznatljivo u najmanje 35 država sveta iz koliko je do sada bilo učesnika. Ove godine  okupiće se 1300 učesnika, koji nastupaju za 25 dečijih folklornih ansambala iz 13 zemalja. Publici će se predstaviti u Užicu, na Zlatiboru i u Andrićgradu. 

Licidersko slika

Tradicionalne igre zemalja iz kojih dolaze promovisaće najmlađi folkloraši iz Poljske, Turske, Slovenije, Rusije, Slovačke, Letonije, Egipta, Bugarske, Kine, Makedonije,Kolumbije, Republike Srpske i Srbije.

Od osnivanja do sada “Licidersko srce” je povezalo preko 7 500 mališana, a prijateljstva stvorena u tim godinama su nešto što ostaje za ceo život, uverena je Gordana Paunović, predsednica organizacionog odbora festivala i predsednik UG „Era“

licidersko_srce

Festival tradicionalno počinje svečnog defilea od Doma Petar Radovanović do Narodnog muzeja a zatim Glavnom ulicom do Trga partizana, gde će deca iz svih zemalja učesnica izvesti kratak folklorni program.

Za goste i prisutne spremno je 50 trubača koji će uz vatromet označiti početak.

program Licidesrko

Tradicionalna izložba narodnih nošnji iz zemalja učesnica biće postavljena u Jokanovića kući, a povodom jubileja planirana je i izložba fotografija sa prethodnih festivala u Gradskom kulturnom centru Užice.

decenija LS

Po prvi put će biti organizovana velika društvena igra sa ciljem da deca iz inostranstva i drugih gradova Srbije na zanimljiv način upoznaju Užice.

Dobijaće zadatke da pomoću mape pronađu važne tačke u Užicu kao što su Hidrocentrala Pod gradom, Muzej, biblioteku i slično.

“Licidersko srce” nastavlja sa tradicijom humanitarnih akcija, pa će ovogodišnja prikupljena sredstva biti usmerena na Centar za majku i dete, istakla je Ivana Cvetković, članica organizacionog odbora.

Marija Trmčić Bogojević, članica Gradskog veća za kulturu, sport i obrazovanje očekuje veliki broj sugrađana na otvaranju i tokom drugih aktivnosti na festival, jer ga ocenjuje   kao jednu od najlepših manifestavija koju naš grad ima.

Pokrovitelji su Turistička organizacija Zlatibor, Opštiname Čajetina i Višegrad, Grad Užice i predstavništo Republike Srpske u Beogradu koje je i inicijator ideje da “Licidersko srce”preraste u program prekogranične saradnje, brojni sponzori i donator. Tehničku podršku festival pružaju Gradski kulturni centar, Narodni muzej Užice i Narodno pozorište Užice.

Festival je prepoznat i od republičkih organa i institucija, a posebno je značajna istakla podrška institucije predsednika države, kako  Tomislava Nikolića, tako i Aleksandra Vučića, istakli su organizatori.

Treba istaći da je, Festival “Licidersko srce” kako je našao svoje mesto i na CIOFF-ovoj listi međunarodnih folklornih festivala.