Listu želja kroje rezultati

28. Jun 2018
Listu želja kroje rezultati

U osnovnim školama u Srbiji danas su objavljeni konačni rezultati završnog ispita, a mali maturanti sutra i prekosutra – petak i subotu popunjavaće liste želja za upis u željenu srednju školu.

Ove godine završni ispit polagalo je 72.909 učenika i oni su u proseku na ispitu iz maternjeg jezika osvojili 11,86 bodova, na ispitu iz matematike 9,95 bodova, dok je najbolje urađen kombinovani test sa prosečnim brojem bodova od 12,51.

Podsećamo, na području Zlatiborskog okruga u 106 odeljenja moći će da se upiše 3 116 budućih srednjoškolaca.  U sedam užičkih srednjih škola Konkursom je odobren upis u 38 odeljenja sa 1 096 slobodnih mesta i 32 obrazovna profila, navela je mr Ljubinka Krvavac, rukovodilac Školske uprave Užice.

tehnicka-skola-uzice-2

Najviše učenika  upisaće se u Tehničkoj školi 270 učenika,  u Užičkoj gimnaziji 230, u Medicinskoj školi, Ekonomskoj i Tehničkoj školi “Radoje Ljubičić” po 180 učenika. Očekuje se da će biti popunjeno 1 096 slobodnih mesta u Užicu, dok je broj mesta na region 3 116 koji će biti raspoređeni u 106 odeljenja.

Novi obrazovni profili otvoreni su Tehničkoj školi u Bajinoj Bašti (turističko-hotelijerski tehničar), u Kosjeriću (obrazovni profil trgovac), Tehnička škola u Novoj Varoši (kuvar i konobar), Poljoprivredna škola u Požegi (operater u prehrambenoj industriji, prerađivač mleka, cvećar-vrtlar), a Tehnička škola u Požega (komercijalista, turističko-hotelijerski tehničar, tehničar za kompjutersko upravljanje ( CNC mašina). Gimnazije u Prijepolju i Užicu upisaće po jedno odeljenje učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, a u Čajetini komercijalista i turističko-hotelijerski tehničar.