Lokalna anestezija ili analgosedacija – za i protiv?

Autor: Aneta Surtov Specijalista anesteziologije i psihoterapeut/doktok.rs
05. April 2023
Lokalna anestezija ili analgosedacija – za i protiv?

Mnogo pacijenata ne razlikuje vrste anestezije kojih ima mnogo, a kada su analgosedacije i opšte anestezije u pitanju, najveći strah pacijenata jeste da li će se probuditi. Stoga se,nažalost, sve veći broj pacijenata odlučuje za intervencije u lokalnoj anesteziji.

Lokalna anestezija je takva anestezija (kao anestezija kod zubara), koja deluje na ograničeni deo mesta na kome se izvodi intervencija. Ona ne opušta pacijenta i ne deluje na generalizovani bol koji pacijent može da oseća. Svako ima različit prag bola, tako da neki pacijenti osećaju bol uprkos lokalnoj anesteziji. Takođe tu je nelagoda slušanja svega što se dešava tokom intervencije.

Setite se nekog vašeg odlaska kod zubara kada je zubar morao da dodaje anestetik kako bi isti delovao, kako ste se verovatno preznojili, osetili lupanje srca… Isto je i sa intervencijama u lokalnoj anesteziji. Postoji određena količina anestetika koji može da se da kako ne bi bio toksičan po pacijenta i izazvao neželjene efekte a ima i ograničeno vremensko trajanje.

Šta ako intervencija potraje? Data je maksimalna doza lokalnog anestetika i nažalost pacijent onda ulazi u stanje trpljenja bola bez ikakve potrebe. A bol sam po sebi je jako štetan po organizam, puls se ubrzava, skače pritisak… Po mom mišljenju apsolutno bespotrebno.

Mnogo komfornija anestezija za male hirurške intervencije je analgosedacija. Tokom analgosedacije u operacionoj sali ili sali za intervencije, je prisutna anesteziološka ekipa, prati se pritisak, puls i disanje pacijenta. Pre samog početka plasira se braunila na ruku, kroz koju se daju lekovi. Mnogi pacijenti veruju da igla ostaje u samoj ruci i to ih plaši, međutim ne, igla ne ostaje, ostaje plastična cevčica od braunile. Prisutna je mnogo bolja kontrola opšteg stanja pacijenta, često pacijent drema, sanja, nekada čak i spava. Nema kačenja za aparat za mašinu putem tubusa kao kod opšte anestezije, već aparat za anesteziju u ovom slučaju služi da dostavi kiseonik pacijentu.

Najčešće pacijenti nakon ove vrste anestezije se probude sa rečenicom ’’Tako sam lepo spavao/la’’ ili ’’Da li ste baš sada morali da me probudite?’’. Karakteristično je da jedan broj pacijenata kaže da im je to bio najlepši san na svetu i da su se odmorili. Dakle: bola nema! Nema nelagode, nema neprijatnosti, nema stiskanja pesnica i ugriza usana.

Analgosedacija takođe i hirurgu obezbeđuje komfor koji samu operaciju/intervenciju čini mnogo lakšom kako po njega samog, tako i po pacijenta. Dobra stvar u vezi sa analgosedacijom jeste da nije vremenski ograničena kao lokalna anestezija, već da anesteziolog uvek može da da još lekova ako primeti da pacijenta boli. Imperativ je da pacijent bude dobro i da ga ništa ne boli. Neželjeni efekat, osim mirnog i ugodnog sna, praktično da ne postoji. A jedina neprijatnost je plasiranje braunile na početku.

Suštinski izbor je na vama. Moj stav je da je dosta trpljenja i bola i da je apsolutno vreme za komfor i ugodnost. 

Ukoliko vam je potrebna konsultacija na ovu ili neku drugu temu putem DokTok platforme, odaberite stručnjaka mentalne podrške ili lekara i zakažite svoju konsultaciju putem linka.

Naslovna fotografija preuzeta sa www.doktok.rs