Loš krov ugrožava knjižni fond

07. Avgust 2016
Loš krov ugrožava knjižni fond

Različite aktivnosti privlače nove korisnike u Narodnu biblioteku Požega. Besplatno članstvo omogućeno nezaposlenim licima i penzionerima.

Za oko 2 500 svojih korisnika Narodna biblioteka u Požegi ove godine, pored redovne nabavke iz tekućih sredstava, obezbedila je i oko 1000 novih knjiga preko Ministarstva kulture i iz knjižnog fonda Narodne biblioteke Srbije. Oko 440 izuzetno vrednih izdanja odabrano je iz ponude Narodne biblioteke Srbije, a 680 novih naslova plaćeno je sredstvima koja su obezbeđena preko otkupa Ministarstva kulture i informisanja. Ovim specijalnim nabavkama posebno je obogaćen fond stručne literature biblioteke, kako bi izašli u susret , pre svega studentima iz Požege i drugim zainteresovanim korisnicima. Zaposleni u požeškoj biblioteci, naročito kada je u pitanju stručna literatura, za svoje korisnike obezbeđuju knjige i preko takozvane međubibliotečke pozajmice u slučaju da tražene knjige ne postoje u njihovom fondu biblioteke. Iako se svrstavaju u biblioteke sa zadovoljavajućim brojem korisnika, zaposleni u ovoj ustanovi stalno čine napore da različitim aktivnostima, programima i pogodnostima privuku nove korisnke. Tako je pored besplatne članarine za svu decu predškolskog uzrasta, ove godine, Upravni odbor bibliteke obezbedio besplatno učlanjenje za nezaposlene i penzionere. Tradicionalno se već tokom godine obezbeđuje i 50 odsto popusta na članarinu za Svetski dan knjige, Međunarodni dan dečije knjige i tokom trajanja manifestacije Noć knjige. Ipak, kako ističu u biblioteci , u radu se najviše fokusiraju na decu, kako bi najmlađi postali novi i stalni budući korisnici. Brojni programi i aktivnosti usmereni su u pravcu da se upravo oni nađu u prostoru biblioteke, okruženi knjigama i da kroz knjigu sagledavaju i upoznaju svet. U biblioteci se organizuju brojne radionice pre svega edukativnog karaktera, kako bi se preko knjige neki problem aktuelizovao i sagledao, a sve u cilju da se na ovaj način iskažu dečiji potencijali i kreatvnost. Letnji program čitanja za decu i već tradicionalnio okupljanje požeških mališana i školaraca u biblioteci, zakazano je i ove godine za kraj avgusta.

Svi ovi programi, međutim, pa i samo funkcionisanje biblioteke u Požegi vrlo brzo mogu biti dovedeni u pitanje ukoliko se pod oznakom „hitno“ ne bude rešavao problem prostora. Sem nedostatka smeštajnih kapaciteta za knjige, problem je, kako kaže vršilac dužnosti direktora ove ustanove, Daniela Skoković,i stanje krovne kostrukcije na zgradi. Krov je u tako lošem stanju da svaka kiša, po njenim rečima, preti da ugrozi postojeći knjižni fond. Ovaj problem, smatra ona, mora nositi oznaku „urgentno“. Ponuđenog rešenja za sada, međutim, nema, ali postoje ideje i predlozi kako bi ovaj problem mogao da se reši u bliskoj budućnosti.