Mađarski državni ansambl u Užicu

03. Februar 2019
Mađarski državni ansambl u Užicu

Mađarski državni folklorni ansambl nastupaće u sredu 6. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice sa početkom u 20 časova. Na repertoaru ansambla su i autentična i savremena izvođenja. Tradicionalna izvođenja daju istinit prikaz istorijskih odnosa u tradicionalnom životu, dok plesno-scenski prikazi koriste folklor kao jezik za prenošenje univerzalnih humanističkih poruka.

Vodeći folklorni ansambl u Mađarskoj, osnovan je 1951. godine sa ciljem da prikuplja, čuva i prezentuje blago mađarskog folklora. Od svog osnivanja, na sceni izvodi sve žanrove mađarskog folklora: tradicionalnu muziku i ples, autentičnu narodnu muziku i ples, dramske folklorne predstave, svetsku muziku na tradicionalnim osnovama, plesne predstave, savremeni ples i plesove zasnovane na Táncház tradiciji.

Sa ovako raznovrsnim repertoarom, jedan je od ansambala sa najviše nastupa u svetu, a tokom šest decenija postojanja, Mađarski državni folklorni ansambl je nastupao u 53 zemlje na četiri kontinenta, prikazujući svoje blago pred više od devet miliona ljudi. U svojoj dvorani nastupaju više od 120 puta godišnje i stalni su gosti na scenama širom Karpatskog basena.