Majka je večita inspiracija za pisanje i slikanje

29. Decembar 2018
Majka je večita inspiracija za pisanje i slikanje

Na 16. literarni konkurs na temu “Majka” koji mesni odbor Kola srpskih sestara Užice organizuje stigao je do sada najveći broj radova, njih 40. Iz svih užičkih srednjih škola.  Ove godine po prvi put raspisan je i likovni konkurs na istu temu koji je kao i literarni privukao veliku panju srednjoškolaca.

Kao smernice dati su predlozi citata- Majčina lјubav nikad ne stari, Imala je retku osobinu da ne postoji, osim u slučaju kada je to potrebno(Markes) i Majčina lјubav je mir. Ne treba je dostizati, treba je zaslužiti(From). O nagradama literarnog konkursa odlučivali su: Biljana Valjarević, profesorka srpskog jezika i književnosti, predsednica žirija, i članice: Biljana Grujičić, takođe profesorka srpskog jezika i književnosti i Biljana Davidovski, bibliotekarka Narodne biblioteke Užice.

Svi radovi na poetski način  govore o osećanjima prema majci, što je naročito važno u vreme u kome živimo a koje karakteriše otuđenje, brzina života, društvene mreže i kada je većina osećanja potisnuta u drugi plan, ocenila je Biljana Grujičić, članica žirija.

Prvoplasirani Petar Mojsilović, učenik je trećeg razreda užičke Gimnazije. Voli književnost i često piše, jer konkursi služe da pokažemo svoje mišljenje, kaže on, dodajući da mu je inspiracija za ovaj konkurs sam praznik  Materice, koji se od davnina u porodici poštuje i obeležava. Od malena smo vezivali roditelje koji su nas darivali poklonima, a sve to se uklapa u Novogodišnje i Božićne praznike koji mi jako prijaju, navodo Mojsilović.

Drugo mesto u kategoriji literarnih radova pripalo učenici iste škole, Mariji Lučić, dok je treća Magdalena Ilić iz Medicinske škole.

Osim nagrađenih, pohvaljeni su  radovi Marije Ćebić, Nađe Jagodić i Ivane Radivojević, učenica Medicinske škole Užice

Na prvom likovnom konkursu prvu nagradu odnela je Anja Rosić iz užičke Gimnazije, dok su drugu i treću nagradu dobile učenice Umetničke škole Užice  Ema Joković i Anđelija Petrić.

Žiri likovnog konkursa sačinajavli su Anđelija Blagojević,slikarka i nastavnice likovne kulture Nada Cvetić i Marijana Kiralj.

Pohvale su dobile tri učenice Umetničke škole Užice Kaja Đoković, Aleksandra Popović i Tamara Arsenović.

Za najuspešnije učesnike literarnog i likovnog konkursa obezbeđene su knjige i novčane nagrade.  Dobitnicima su nagrade uručene na prigodnoj svečanosti koju je Kolo srpskih sestara tradicionalno organizovalo u Parohijskom domu neposredno pred Detinjce.