Mala ulica- puna učionica

02. Septembar 2018
Mala ulica- puna učionica

Porodična politika i rast nataliteta u fokusu su ne samo srpske vlasti, već se zabrinjavajući podaci beleže i u zemljama u okruženju, ali i razvijenim evropskim. I dok demografi upozoravaju na “belu kugu”, a političari se dovijaju kako da popularišu rađanje, meštani jedne male ulice u Užicu ohrabrujući su primer.

Iz ulice Pora konkretnije levog kraka preko puta Metalmont-a, ka Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II danas će krenuti oko 30 učenika. U ovoj ulici živi šest  porodica koje imaju troje i više dece, a supružnici Andrijana i Dragan Bajić  tokom septembra će postati roditelji takođe trećem detetu.

svi na okupu

Deo meštana kraka ulice Pora

Od početka ulice čija je dužina samo 150 metara sve vrvi od dečje graje. Većina onih koji su se rađali u vreme kada je i intenzivirana gradnja kuća u ovom kraku, ostali su ovde i stvaraju svoje porodice. Danas su oni i njihovi roditelji spremili za školu neke nove klince. A ima ih, od predškolaca do par srednjoškolaca.

Bicikle, trotinete, rolere, lopte i druge rekviziti koji zaokupljaju pažnju najmlađih meštana ove ulice, od danas će zameniti knjige, radne sveske i vežbanke.

deca i bicikle

Bicikle će od danas manje voziti zbog školskih obaveza

Brojnost dece i mladih bračnih parova nisu istakli u inicijativi za rekonstrukciju kraka pomenute ulice koju su prvi put podneli na Preobreženje 2016. godine.

Zbog nekoliko prekopavanja na krajnjem delu ulice i ne vraćanja u prvobitno stanje ali i pucanja asfalta usled dotrajalost na početku i na sredini ulice inicijativu za rekonstrukciju potpisali su gotovo iz svake kuće od broja 181 do broja 205 ulice Pora, pokazuje nam Sreten Todorović, koji će upravo danas u Mesnoj zajednici Rosulje još jednom obnoviti zahtev.

ulica Pora

On kaže da postoji određeni broj zainteresovanih da se priključe na gasovodnu mrežu a pojedini bi i odmah počeli da koriste gas u svojim domovima. Očekuju da bi se rekonstrukcijom rešio i problem vodovodne mreže s obzirom da je u nekoliko navrata dolazilo i do pucanja cevi.

Sreten

Sreten Todorović, u ime potpisinika obnoviće danas inicijativu za rekonstrukciju kraka ulice Pora

Veruju da će njihov primer za poboljšanje demografske budućnosti bar delimično uticati na donosioce odluka da još jednom obnovljenu inicijativu konačno uzmu u prioritetno razmatranje.

Ne zbog sadašnjosti u kojoj smo suočeni sa činjenicom  da u Srbiji svaki dan imamo 99 ljudi manje.

Već zbog budućnosti u koju ove, al i porodice u nekim drugim ulicama, sokacima,  neboderima i selima,  nisu izgubile nadu.