Male tajne afrodizijaka

Autor: Milka Raičević Viši dijetetičar - nutricionista/doktok.rs
14. Februar 2024
Male tajne afrodizijaka

Povodom dana zaljubljenih i kroz ovu perspektivu osvrćemo se na ishranu i otkrivamo male tajne iz afrodizijačke kuhinje. Afrodizijaci koji su od davnina bili predmet mnogih istraživanja i pažnje javnosti, naime se mogu pronaći u sasvim redovnim i običnim namirnicama.

Većina afrodizijaka deluje tako što širi krvne sudove, a neki od njih, poput ljutih začina, nadražuju i sluzokožu polnih organa. Zato, kad vaš dragi pojede prvi zalogaj takve hrane, on s nepca šalje signale u moždanu koru i želja za seksom se budi.

Afrodizijačka kuhinja bez sumnje ojačava polnu snagu jer, kao i zdravlje, ljubav takođe ulazi na usta. Ukoliko se doda i previše kafe, duvana i ljute rakije, zbogom, muški libido! Zato pomoću afrodizijačke kuhinje erotizujte i duh i telo, i ne zaboravite da je ljubav ipak, najvažniji sastojak. Evo koje od namirnica sa kojima se svakodnevno susrećemo možemo svrstati u afrodizijake.

Susam

Seme susama sadrži najveću koncentraciju fitoestrogena, prirodnog hormona fitosterola. Semenke susama bogate su gvožđem, pa je dovoljno uneti 50 g ovog semena da bi se zadovoljila dnevna potreba za ovim mineralom, uz sadržaj kalcijuma, mangana, bakra, magnezijuma i selena. Takođe, vitamin E, moćan antioksidans, štiti ćelije od starenja, pojave tumora i srčanih bolesti. Susam je i izvor i tiamina B1, piridoksina B6, niacina, folne kiseline i riboflavina.

Lebleblija

Zrna leblebije su bogata vlaknima i potpomažu mršavljenje. U kombinaciji s belim lukom i ljutim začinima rasterečuje organe za varenje, popravljaju raspoloženje, imaju afrodizijačku moć. Dobar su izvor proteina za vegetarijance, a mangan pomaže u proizvodnji energije. Šolja leblebija dva-tri puta nedeljno je dovoljna da biste napunili baterije za celu nedelju.

Ljuta papričica

Kapsaicin iz ljute paprike stimuliše nervne završetke, ubrzava puls, pojačava rad srca i dotok krvi do polnih organa. Ljuta hrane oslobađa endorfin, hemikaliju koja doprinosi većem seksulanom uzbuđenju. Ljuta papričica izaziva telesne reakcije slične kao i vođenje ljubavi – pojačava znojenje, i ubrzava metabolizam i rad srca.

Alge

Sadržaj joda i vitamina B provocira čulnost, a jod senzualnost te jača seksulni doživljaj.

Avokado

Asteci su svojevremeno ovu voćku nazivali „drveće testisa“, najviše zbog oblika ploda, ali i teksture, koja garantuje senzualan osećaj u ustima. Sadrži zdrave mononezasićene masti, koje su zdrave za srce, ali i blagotvorne za potenciju.

Na DokToku smo pokrenuli kampanju Prvi korak ka zdravijoj ishrani, u okviru koje možete zakazati besplatnu konsultaciju sa nutricionistkinjom Milkom Raičević, a ukoliko želite da načinite prvi korak ka zdravijoj ishrani DokTok je pripremio i nutricionistički paket koji uključuje izradu prilagodjenog programa ishrane po promotivnoj ceni. Više informacija možete pronaći na stranici. Na DokToku smo pokrenuli kampanju Prvi korak ka zdravijoj ishrani, u okviru koje možete zakazati besplatnu konsultaciju sa nutricionistkinjom Milkom Raičević, a ukoliko želite da načinite prvi korak ka zdravijoj ishrani DokTok je pripremio i nutricionistički paket koji uključuje izradu prilagodjenog programa ishrane po promotivnoj ceni. Više informacija možete pronaći na stranici.

Naslovna fotografija preuzeta sa www.doktok.rs