Mamac za nove posetioce

01. Novembar 2017
Mamac za nove posetioce

Za mesec dana biće završena konzervacija zidina gornjeg dela Starog grada u Užicu za koju je Ministarstvo kulture izdvojilo oko 6 miliona dinara.

Radnici

Foto–M.V.

Nedostaje još postavljanje info tabli i zaštitnih ograda kako bi ceo gornji grad bio bezbedan kao turistička atrakcija za posetioce, rekao je Ivan Milunović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo projekat Starog grada uvrstio je u prioritetne, tako da se očekuju sredstva nadležnog ministarstva i za drugu fazu.

Grupna

Foto–M.V.

 

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković je naglasio da će celokupna konzervacija tvrđave kao višegodišnji projekat koštati oko 70 miliona dinara.

Obilazeći radove on je istakao da je u prvoj fazi akcenat na gornjem i srednjem gradu, dok će se u narednim fazama raditi rekonstrukcija vodene kule kao jedan od najvažnijih poslova.

Inače, poslednji konzervatorski radovi na Starom gradu obavljeni su u periodu od 1973 do 1980. godine, ali je zub vremena učinio svoje.

Tihi i Popovic

Treba istaći da će Grad Užice finansirati geodetska snimanja celokupnog kompleksa koja počinju iduće sedmice, a za mesec dana se očekuje da će biti gotov i idejni projekat potpune rekonstrukcije Starog grada, u čijoj izradi učestvuju profesori Emir Kusturica, Branislav Mitrović i Užičanin Marko Popović, tvorac najpoznatije knjige o Starom gradu.