Mart – mesec zaštite pčela

Autor: naled.rs
03. Mart 2019
Mart – mesec zaštite pčela

Tokom marta, Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i NALED organizuju javnu kampanju „Mesec zaštite pčela”. Cilj je da se svi koji se bave pčelarstvom i poljoprivredom, zaštitom životne sredine ili su na drugi način zainteresovani za temu, uključe u javno-privatni dijalog i ukažu na probleme, izazove i moguća rešenja u borbi protiv trovanja pčela. 


Srbija je zemlja sa najvećim brojem pčela po glavi stanovnika (jedna pčela na šest stanovnika), a u našaoj zemlji oko 20 000 pčelara posluje i uzgaja million i 300 hiljada košnica pčela koje godišnje proizvedu 7 000 tona meda. Međutim, dešavalo se da usled trovanja fond pčela padne i za petinu godišnje, a proizvodnja meda pala je sa 12 000 tona u 2015. na 7 000 tona u 2017. Do trovanja pčela najčešće dolazi usled prakse zaprašivanja krpelja i komaraca iz vazduha ili neodgovorne upotrebe pesticida u poljoprivredi, od kojih su mnogi nedozvoljeni i nabavljeni na crnom tržištu.


Izumiranje pčela za našu zemlju bi značilo direktan ekonomski gubitak od 148 miliona evra godišnje. Ono što je još važnije jeste da su pčele najbolji pokazatelj bezbedne životne sredine za čoveka jer mogu da žive samo u zdravom i čistom okruženju. Bez njih sa naše trpeze nestala bi kvalitetna i zdrava hrana i zato čuvanjem pčela čuvamo život – izjavio je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović povodom početka kampanje.

Cilj kamanje je da se kroz unapređenje regulatornog okvira, jačanje kapaciteta inspekcija, edukaciju poljoprivrednika, privrede i lokalnih samouprava o opasnostima korišćenja pesticida, doprinese očuvanju pčelinjih zajednica.

Pčelarstvo je opterećeno značajnom birokratijom koja onemogućava rešavanje pitanja trovanja s obzirom na to da je za pomeranje košnica iz zone zaprašivanja potrebno pribaviti niz odobrenja. Takođe, problem je i manjak kapaciteta u inspekcijama nadležnim za pčelarstvo, a kada do trovanja dođe trošak dokazivanja putem analiza pada na pčelare zbog čega većina odustaje od daljeg postupka – rekla je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

„Mesec zaštite pčela” se organizuje u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politke.

 

Javne konsultacije u ovoj oblasti obeležiće prvi u nizu okruglih stolova koji će biti održan u utorak, 5. marta od 11 časova do 12 časova i 30 minuta u Palati Srbija u Beogradu. Naredni okrugli stolovi održaće se u Novom Sadu (14.03) i Čačku (26.03), a svi zainteresovani mogu dostaviti svoja rešenja i predloge za unapređenje zaštite pčela putem društvenih mreža i sajta www.jpd.rs.