Masaža lek i terapija za mnoge boljke

07. Maj 2017
Masaža lek i terapija za mnoge boljke

Masaža postoji koliko i ljudska vrsta i zvanično je oblik medicinskog tretmana i deo fizikalne terapije, kažu Jovana Simović i Nikola Milinković fizioterapeuti, vlasnici salona „Honos“ na Bežanijskoj kosi u Beogradu. Posle višegodišnjeg kliničkog iskustva zajednički su rešili da se posvete isključivo najstarijem obliku lečenja.

Masaža je prirodna metoda kojom se poboljšava zdravlje i održava snaga organizma, a u osnovi svake masaže je dodir-pokret, jer se preko dodira postiže pravo terapijsko dejstvo. Uopšte, masaža na ceo organizam deluje tako što relaksira muskulaturu, ubrzava cirkulaciju, smanjuje spazam odnosno napetost mišića.

U prijatnom ambijentu ističu da masaža pojačava cirkulaciju krvi, što znači da donosi više kiseonika, a odnosi najveći deo štetnih materija iz ćelija mišića. To je i glavna korist masaže, jer mišići napunjeni kiseonikom imaju više energije za svakodnevne aktivnosti.

Naglašavaju da masaža pomaže bolnim mišićima i zglobovima, povećava gipkost tela i tonus kože i deluje antistresno, dodajući da masaža nije samo obična relaksacija već je preventiva protiv nakupljanja stresa i emotivne i fizičke napetosti.

Masaža se preporučuje i trudnicama jer ublažava tegobe koje prate “drugo stanje” kao što su otekle noge, regulisanje nivoa hormona stresa, poboljšava cirkulaciju celog tela pa je i dopremanje hranljivih materija i kiseonika bolje. Trajanje masaže je od pola do sat vremena, a položaj u kome se trudnica masira može biti sedeći, ležeći na strani i na leđima. Jedina kontraindikacija je rizična trudnoća, ističe Jovana, dodajući da je dodir tokom masaže važan za fizičko ali i emocionalno stanje buduće majke.

Prosečno trajanje masaže celog tela traje oko sat vremena, parcijalna od petnaest minuta do pola sata, a podrazumeva masažu jednog dela tela, na primer ramena ili leđa. Masaža ne sme da boli (osim vezivno – tkivne masaže), objašnjavaju školovani fizioterapeuti potvrđujući da je mala količina bola dozvoljena samo u slučaju da  je mišić jako napet.

Nakon masaže je moguće dobiti upalu mišića iz istog razloga kao i u sportu – mišić koji je duže vreme neaktivan nakon povećane stimulacije reaguje upalom, kaže Nikola Milinković koji se do pre nekoliko godina bavio košarkom koju je počeo da trenira u rodnom Užicu.

U salonu Honos na Bežanijskoj kosi klijente dočekuju uz osmeh, opuštajuću muziku i miris aromatičnih ulja pružajući apsolutnu sigurnost i poverenje da se prepuste dodiru i izaberu relaks, sportsku, terapeutsku, antistres, anticelulit ili limfnu masažu u zavisnosti od potreba i uz konsultacije sa školovanim terapeutima.

Našim terapeutskim znanjem i veštinama dodatno podižemo svest korsinicima kada je u pitanju značaj profesionalne masaže, uveravaju nas Jovana i Nikola.

Pojašnjavaju da masaža otklanja izumrle ćelije sa kože, sekret lojnih i znojnih žlezda, bakterije, poboljšava disanje kože i otvaranje pora, dolazi do bolje ishrane kože koja postaje elastičnija i nestaju bore.  Masažom se poboljšava elastičnost i aktivnost mišića, a može da se smanji bol, poboljša ishrana zgloba, smanji otok i poveća njegova pokretljivost.

Iz iskustva kažu da masaža deluje na površinske sudove kože, kapilare i limfne sudove, tako što se potiskuje krv sa periferije ka srcu, smanjuje pritisak u venama i arterijama i ubrzava protok krvi. Masaža jača zidove creva, pomaže varenje i eliminisanje hrane.

U Honosu su ponosni što su nedavno svoj program upotpunili najprofesionalnijim uređajem za elektrostimulaciju na srpskom tržištu. Compex wireless uz specificne programe nudi izuzetno široku primenu kako u rehabilitaciji raznih povreda tako i kod patoloških stanja ili kod profesionalnih  sportista.

Elektrostimulacijom se postiže veći radni zadatak mišića nego kod svoje voljne aktivnosti bez opterećenja kardiovaskularnog sistema,zglobova i tetiva. Najsavremenija tehnologija skeniranja mišićnog potencijala prilagodiće se optimalnom nivou kontrakcije prema svakoj osobi ponaosob, pojašnjavaju Jovana i Nikola