Mećavnik prestonica svetske filmske umetnosti do 16. januara

12. Januar 2019
Mećavnik prestonica svetske filmske umetnosti do 16. januara

12. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, počeo je sinoć pod sloganom „Savršeno tuce“. U okviru festival na Mećavniku će do 16. januara biti prikazan 21 takmičarski fillm, a gosti festivala su mladi umetnici i velikani svetskog autorskog filma.

 

Festival je otvorio film Emira Kusturice „Pepe, jedan uzvišeni život“, dokumentarcac posvećen Hozeu Muhiki. Kusturica se na početku ovogodišnjeg festivala zapitao gde je film danas u odnosu na zenit koji je dostizao 70-tih godina, očekujući da će upravo Kustendorf  ostati kao dokaz da se i danas životne utopije pretvaraju u realnost.

Nagrada za buduće filmove dodeljena je Slavku Štimcu, kome je ove godine posvećena i Retrospektiva velikana, u okviru Kustendorfa. „Svima nama je čast kada dobijemo ovako priznanje, ali je još veća čast kad je od čoveka iz struke. Kusturicu znam od mladićkih dana, a iza nas je 38 godina saradnje, mnoge noći i dane proveli smo ispred i iza kamere. „Nagrada za buduće filmove“ meni je važna i nadam se da ćemo ih još dosta snimiti, bar jedan zajedno“, rekao je Štimac.

Slogan festivala „Savršeno tuce“ nosi simboliku broja 12 pod kojim će biti dodeljeno Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje za koji će se boriti 21 film. Dvanaesta godina za redom je, , kako je ovaj festival prestonica filmske umetnosti u celom svetu, istakao je ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Inače, nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje dodeliće međunarodni žiri u sastavu glumica Stana Katić, Slobodan Despot, izdavač i pisac srpskog porekla koji piše na francuskom jeziku i Tankred Ramon, francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audiovizuelnih sadržaja.

Gosti festivala biće glumci Mat Dilon, Serđi Lopez, Marčelo Fonte, Adrijano Tardiolo i Luka Čikovani, reditelji David Oelhofen, Adilhan Jeržanov, Damijano i Fabio Dinoćenco, kao i producent Andrea Gambeta.

Treba dodati da će tokom trajanja festivala u galeriji „Kapor“ biti postavljena izložba akademskog slikara Ratka Lalića, a deo programa festivala čini i izložba fotografija povodom 70. godišnjice Visoke državne škole za film, televiziju i pozorište iz Lođa.

Podsećamo, Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ održava se u organizaciji produkcijske kuće „Rasta internešnel“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.