Međunarodni dan porodice obeležen tribinom Centra za socijalni rad

Autor: uzice.rs
18. Maj 2023
Međunarodni dan porodice obeležen tribinom Centra za socijalni rad

“Nasilje u porodici, sistemi podrške”, naziv je tribine organizovane od strane Centra za socijalni rad Užice, povodom Međunarodnog dana porodice. Cilj skupa je unapređenje postojećih i imlementacija novih mera u sistem, čiji je osnovni zadatak prevencija nasilja. Tribini su prisustvovali i predstavnici drugih ustanova iz oblasti socijalne zaštite, zdravstvenog i obrazovnog sistema, pravosuđa, policije i ostalih relevantnih organizacija. Učesnicima tribine obratila se i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Iako smo Međunarodni dan porodice ove godine dočekali u ogromnom bolu i neizmernoj žalosti zbog tragedija u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i u Mladenovcu, morali smo da prekinemo tišinu i nikada glasnije progovorimo o temama o kojima ćete i vi danas ovde govoriti. Porodica jeste osnovna ćelija društva i mesto gde se osećamo sigurno i zaštićeno. Ipak mnogo toga se u godinama ili decenijama iza nas promenilo, a ipak njen značaj ostao je isti. Jednostavno zdrava porodica stvara zdravog pojedinca pa posledično i zdravo društvo”, istakla je gradonačelnica.

Prema njenim rečima tužno je što su tragični događaji pokrenuli razgovore na teme o kojima se verovatno malo govorilo, ali je važno da su pokrenuti sa nadom da se ovakve tragedije nikada i nigde ne ponove.

“Mi smo već preduzeli određene korake i inicijative, održana je prva u nizu tribina uz prisustvo dece, roditelja, prosvetnih i zdravstvenih radnika. Kažem prva, jer će se razgovori nastaviti sa najrazličitijim temama sa ciljem da dodjemo do najboljih rešenja. Vaša iskustva od neizmernog su značaja i sigurno najbolje znate šta je ono što u našim porodicama nije dobro, šta treba menjati i na koji način svako od nas može doprineti da svaka porodica bude mesto u kome se dobija ljubav, sigurnost i podrška, neguje poverenje i tolerancija. Izazovi su brojni i nimalo jednostavni, ali sigurna sam, uz dobru volju i bolju saradnju svih u lancu odgovornosti rizici će biti mnogo manji”, zaključila je gradonačelnica.

“Porodica, kao osnovna jedinica svakog društva koja nas okuplja, štiti, hrani, usrećuje i ohrabruje zaslužuje da slavimo njeno postojanje svakog dana”, kaže Slađana Rogić direktorka Centra za socijalni rad, koji je inicirao održavanje tribine. Dodaje, ono što je najvažnije, je da je i najmanja sumnja na nasilje dovoljan znak za reakciju. Zbog toga je, ističe, bitno da svi akteri u ovom lancu rade zajedno.

Mere koje već postoje daju određene rezultate u borbi protiv nasilja, ali se i dalje temeljno mora raditi na usavršavanju svih mehanizama, zaključili su, između ostalog, učesnici tribine.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs