Mesec preduzetništva na VPTŠ

03. Decembar 2017
Mesec preduzetništva na VPTŠ

Počev od utorka, 28.novembra pa naredna tri (5., 12. i 26. decembra) od 13 sati svi zainteresovani studenti Visoke poslovno tehničke škole iz Užica kroz seriju predavanja u prilici su da se upoznaju sa nosiocima i merama institucionalne podrške preduzetnicima, pre svega početnicima u poslu, ali i sa primerima dobre prakse preduzetništva u zemlji i inostranstvu.

mentor DAnijela i Natasa

Foto—Milisav Šuljagić

Nataša Knežević, menadžerka za MSP i Danijela Panić, menadžerka za komunikacije Regionalne razvojne agencije Zlatibor  upoznale su studente sa merama institucionalne podrške za započinjanje biznisa, ističući im podršku koju  RRA Zlatibor uvek pruža preduzetnicima početnicima, ali i onima koji su već u biznisu. Studentima smo predstavile i obuke koje organizujemo i na kojima ioni mogu da učestvuju, a kojese odnose na pisanje projekata, finansijsko upravljanje, biznis planove i poslovanje sa bankama i druge specijalizovane obuke, kaže Panićeva.

Kao prvi primer dobre prakse iz okruga studentima VPTŠ iz Užica se predsatvio bračni par Varaklić iz Prijepolja. Dragana i Aleksandar, oboje rođeni Prijepoljci posle završenih fakulteta u Beogradu vratili su u rodno mesto, venčali, dobili dvoje dece sve vreme tražeći posao. Konkurisali su kod RRA Zlatibor idobili bespovratna sredstva za sušaru.

Varaklici

Aleksandar i Dragana Varaklić i dr Radomir Stojanović, šef odseka za menadžment VPTŠ (s leva na desno) Foto–Milisav Šuljagić

Za početak poslovanja nije potreban novac  već dobra ideja sa kojom jemoguće konkurisati kod različitih organizacija i fondacija za sredstva, kaže Dragana Varaklić, ističući da su studentima objasnilii ulogu RRA Zlatibor u sopstvenom biznisu. Zahvaljući finansijskoj podršci, a kasnije i učešću na raznim obukama, marketinškoj promociji i sajmovima, nedavno smo se sa Sajma etno hrane i pića iz Beograda vratili sa diplomom za proizvod suve šljive punjene orasima, što nam je dodatni podstrek. Zato smo studentima iz Užica objasnili da ne treba da odlaze iz svog grada i da jure posao kod drugih, već da istraže potrebe ljudi u svojoj sredini i šire, osmisle ideju i hrabro započnu da rade za sebe, sigurna je Varaklićeva.

Dr Radomir Stojanović, rukovodilac odseka za menadžment na VPTŠ, kaže da serija predavanja nije zamišljena kao naučni ili stručni skup, već predavanja koja će podstaći studente da više pažnje posvete programima institucionalne podrške, kao i da steknu često nedostajuće samopouzdanje za započinjanje sopstvenog poslovnog poduhvata. Siguran  je u važnost da studenti, po završetku studija, budu što više osposobljeni za samostalan izlazak na tržište, u čemu im znanja u vezi institicionalne podrške mogu da budu od velikog značaja.

Na narednom predavanju, u utorak, 5. decembra sa studentima VPTŠ će razgovarati direktor Poljoprivredne školeiz Požege i učenici ove škole.

Interaktivno predavanje biće održano od 13 časova u slušaonici 109 na prvom spratu.