Zarić i Đurić na Paraolimpijadi

07. Septembar 2016
Zarić i Đurić na Paraolimpijadi

Ukupno 16 sportista među kojima i Užičani Miloš Zarić i Nebojša Đurić predstavljaće Srbiju na Paraolimpijskim igrama koje se održavaju u Riju od 7. do 18. septembra. Zarić se takmiči u bacanju kugle koja nije njegova disciplina, dok će Đurić bacati kuglu i disk. Obojica su proveli 40 dana na pripremama u Brzeću podno Kopaonika,a neposredno pred odlazak u Rijo pripremali su se u Užicu.

Pored države i Zarić i Đurić ističu ogromno ulaganje grada Užica. Kažu da im puno znači stadion jer im omogućava trenažni proces, a kada se završi hala u Krčagovu Užice će biti jedini grad u Srbiji u kome će oni moći i tokom zime nesmetano da treniraju. Ne zaboravljaju ni materijalna izdvajanja koja imaju iz lokalne budžetske kase.

Svesni su da ih u Riju očekuje jaka konkurencija, ali zadovoljni su pripremnim ciklusom i dobrom formom trudiće se da stignu do medalja.

Miloš Zarić učestvovao je 2012. godine na Paraolimpijadu u Londonu, dok je Nebojši Đuriću ovo prvi nastup na najvećem svetskom sportskom takmičenju.

Nebojša Đurić paraolimpijskim sportom počeo je da se bavi 2011, a nakon kraćeg vremena prestao je sa treninzima zbog oporavka nogu. Vratio se na poziv kolege Miloša Zarića sa kojim je član Atletskog kluba Pora iz Užica. Pod vođstvom trenera Nikole Radovanovića ove godine je osvojio srebrnu medalju u bacanju kugle i bronzanu u bacanju diska na EP u Grosetu čime je ispunio normu za učešće na Igrama u Riju, tako da su ukupno tri medalje sa ovog takmičenja donete u Užice. Cilj mu je da ostvari što bolji plasman u Riju nakon koga će se pripremati za Svetsko prvenstvo u Tokiju 2017.

Po oceni Sportskog saveza Srbije zvanično najbolji sportista sa invaliditetom u tekućoj godini, Miloš Zarić obukao je državni atletski dres državne reprezentacije tri godine nakon teške povrede kičme. Boje Srbije na prvenstvu Evrope za osobe sa invaliditetom najpre je branio u holandskom gradu Asen, kada je osvajio čak tri medalje u tri različite atletske discipline.Od tada je osvajao odličja na više svetskih i evropskih prvenstava, uključujući srebro na EP u Svonsiju i dve srebrne medalje na SP u Dohi u bacanju koplja i kugle. Prvo zlato osvojio je na takmičenju u Grosetu 2016. i tada postaje šampion Evrope u bacanju koplja. U Riju će se takmičiti u disciplini bacanje kugle, jer njegove glavne discipline (bacanje koplja) nema za takmičare u njegovoj kategoriji na predstojećim Paraolimpijskim igrama.

Na prethodnim Paraolimpijskim igrama u Londonu, Srbija je osvojila pet medalja – dve zlatne i tri srebrne.