Mimoze prvo zamirisale na Zlatiboru

22. Januar 2018
Mimoze prvo zamirisale na Zlatiboru

Defileom na Kraljevom trgu na Zlatiboru kao prvoj od pet destinacija na trasi karavana najavljen je predstojeći 49. Praznik mimoze u Herceg Novom, koji od 1969. godine organizuju Turistički savez Boke Kotorske i Skupština opštine Herceg Novi.

slika_3_0

Karavan mimoze tradicija je ovog praznika, a učesnici su hercegnovske mažoretke, Gradska muzika Herceg Novog i klovnovi.

Mažoretke i ostali učesnici karavana pozvali su – muzikom, plesom, deljenjem mimoza i promotivnih materijala, u  veselom raspoloženju – sve stanovnike i posetoce Zlatibora da dođu u Herceg Novi tokom februarua.

Višednevna manifestacija otvara se 2. februara karnevalskom povorkom i koncertom Nine Badrić, a raznovrsni programi (Maskenbal, ”Dani Beograda”, Fešta na skveru, ”Dani Grčke”,izložba cveća, plivački miting i drugo) traju tokom celog meseca.

Karavan mimoze realizuju opština Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi, Javna ustanova kulture „Hercegfest“, Gradska muzika i mažoretke i NVO „Maškare“, a u saradnji sa upravama i lokalnim turističkim organizacijama gradova koje karavan obilazi.

Inače, Praznik mimoze se održava u čast cveta mimoze i predstavlja festival zabavnih, kulturnih i sportskih manifestacija Herceg Novog koji je 1991. godine je član Udruženja karnevalskih gradova Evrope (FEEC).

U periodu od 1969. do 1995. godine Karavan Praznika mimoze je prešao skoro 80.000 kilometara, a popularne mažoretke su gostovale i na otvaranju 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.

Jedna od najpoznatijih manifestacija je Fešta od mimoze, ribe i vina, koja se održava duž naselja Kumbor, Đenović i Baošić. Tokom ove manifestacije, koja se održava svake prve subote u februaru služi se riba i vino uz defiliranje mažoretki i gradske muzike. Svake godine se održava Međunarodna izložba cveća, a zadnjih godina se održava i popularni Festival vina. Od 1968. godine se održava prestižna likovna manifestacija Hercegnovski zimski salon.

Svake godine se u gradskoj luci Škver održava manifestacija suđenja karnevalu za sve loše što se dogodilo gradu Herceg Novom, poznata kao Karnevalska svetkovina. Tokom Praznika mimoze se održavaju i manifestacije: Riblja večera, Veliki dječji maskenbal, Velika bokeška fešta, Mažoret parada, kao i razne predstave, izložbe, koncerti itd.