Ministar Krkobabić zadovoljan programima realizovanim u Užicu

Autor: uzice.rs
22. Mart 2023
Ministar Krkobabić zadovoljan programima realizovanim u Užicu

Ministar za brigu o selu boravio je sa saradnicima u Užicu. Nakon radnog sastanka sa gradonačelnicom Užica dr Jelenom Raković Radivojević ministar se minibusem nabavljenim zajedničkim sredstvima njegovog ministarstva i grada Užica, prevezao do Lunovog Sela gde je razgovarao sa korisnicima ovog vozila i meštanima. Obišao je i domaćinstvo Ivana Vasiljevića u Kamenici, korisnika sredstava za kupovinu seoskih kuća.

Ivan Vasiljević i njegova supruga živeli su u gradu sa željom da pobegnu iz gužve, zagađenja i sa betona i da njihovo dete odrasta u zdravoj i drugačijoj sredini.

“Ta nam se želja zahvaljujući bespovratnim sredstvima koje smo dobili i ostvarila. Danas iskreno uživamo u svemu ovome i zaista je lepo, blizu smo grada ne osećamo nikakvu razliku. Naše iskustvo je sjajno i želim da poručim svima koji imaju želju da žive na selu da konkurišu za ova sredstva jer i sama procedura uz podršku ljudi iz lokalne samouprave nije komplikovana”.

Vasiljevići planiraju i da ovde pokrenu proizvodnju, odnosno preradu voća. Deo mašina su nabavili i u fazi su odluke da li će to biti proizvodnja sokova, džemova ili nekih drugih proizvoda.

Uz zahvalnost ministru Krkobabiću na poseti i podršci, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević istakla je da saradnja grada sa ovim ministarstvom traje već nekoliko godina i daje sjajne rezultate na obostrano zadovoljstvo, ali pre svega na zadovoljstvo meštana užičkih sela.

“Miholjski sureti sela postali su događaj koji se sa nestrpljenjem očekuje, a naša sela mogu da kažem, utrkuju se oko uloge domaćina. Sve je veće interesovanje i za kupovinu seoskih kuća uz podršku ministarstva o čemu svedoči veliki broj naših sugrađana koji su prethodnih dana preuzimali neophodnu dokumentaciju. Naravno potrudićemo se kao i protekle godine da im maksimalno izađemo u susret i pomognemo pri aplikaciji. I minibus koji je nabavljenim našim zajedničkim sredstvima opravdao je očekivanja. Ovo vozilo koje se koristi u 11 sela prešlo je do sada gotovo 5 hiljada kilometara i zahvaljujući njemu naša deca koja uče u seoskim školama dobijaju mogućnost da posete ustanove kulture i najatraktivnije turističke lokalitete. Naravno, pored prevoza učenika, zahvaljujući neophodnim licencama ovo vozilo može se koristiti i za prevoz naših poljoprivrednih proizvođača na sajmove u zemlji i inostranstvu, ali i ostalog seoskog stanovništva prema njihovim potrebama”.

Kao izuzetno dobru, saradnju grada i ministarstva, ocenio je i sam ministar Milan Krkobabić. Prema njegovim rečima iako se grad užice svsrtava u one prve kategorije veoma je važno obratiti pažnju na rubna područja i meštanima sela obezbediti uslove za pristojan život.

“Veoma me raduje kada čujem od dece sa kojima sam došao ovde da oni žele da ostanu da žive na selu, ali da bi tako i bilo moramo im obezbediti sve neophodne uslove. Programom koji se odnosi na nabavku minibuseva želimo da omogućimo deca iz sela da mogu do centra grada, ustanova kulture, na takmičenja ali isto tako želimo da i stariji mogu bez problema do doktora. Raduje me i što čujem da je veliko interesovanje za kupovinu seoskih kuća pa pozivam mlade da se prijavljuju a lokalne samopurave da im maksimalno izađu u susret, jer svi koji budu ispunili uslove dobiće sredstva za kupovinu istih.

Sada idemo i korak dalje kroz program koji ćemo pokrenuti u drugoj polovini godine. Dajemo u saradnji sa lokalnim samoupravama 10 hiljada evra za pokretanje posla. To su bespovratna sredstva za otvaranje prodavnice, veterinarske ambulante, poljoprivredne apoteke, servisa za popravku poljoprivrednih mašina i sl. Jednostavno, moramo da razmišljamo mnogo unapred i da ne dozvolimo da nam sela ostanu prazna”, poručio je ministar Krkobabić.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs