Ministar Tomislav Momirović u poseti “Valjonici bakra Sevojno”

Autor: uzice.rs
17. Februar 2023
Ministar Tomislav Momirović u poseti “Valjonici bakra Sevojno”

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović u pratnji saradnika i gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević posetio je “Valjaonicu bakra Sevojno”, gde je obišao proizvodne pogone i sa menadžmentom kompanije razgovarao o poslovanju, problemima i izazovima sa kojima se svakodnevno susreću.

Uz zahalnost na poseti ministra i gradonačelnice sa saradnicima, većinski vlasnik “Valjaonice bakra Sevojno” Desko Nikitović istakao je da su danas imali veoma konstruktivan sastanak i izrazio očekivanje da će sve dogovoreno u narednom peiodu biti i realizovano.

Prema njegovim rečima nadaju se da će rešiti nekoliko tekućih problema i realizovati planirane infrastrukturne projekte u jednoj od najuspešnijih fabrika ne samo u Užicu i Zlatiborskom orugu već i u celoj Srbiji.

“Razgovarali smo o energetske efikasnosti koja je danas bitna za svako preduzeće, mi planiramo veliku solarnu elektranu koja će ovde biti izgrađena, razgovarali smo takođe o ceni struje i drugih enerenata, koji su bitni za poslovanje fabrike, kao i o nekim infrastrukturnim projektima koje smo ranije sa ministrom pokrenuli. Bilo je reči o rešavanju problema saobraćaja tj. uključenja sa magistrale, kao i o potencijalnom proširenju i unapređenju slobodne carinske zone, koja je ključ za ovaj region. Govorilo se i o problemima u vezi sa izvozom i uvozom sekundarnih siovina. Ministar je bio veoma predusretljiv da sasluša sve naše predloge i mislim da smo napravili plan za rešavanje svih tih problema, tako da mogu da kažem da je poseta bila veoma uspešna”, rekao je Nikitović.

Posle sastanka, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević podsetila je da je ova kompanija jedna od onih po kojima je Užice prepoznatljivo i u kojoj je prisutan trend razvoja proizvodnje i zapošljavanja mladih ljudi.

“I to je kao što možemo da čujemo trend koji će se nastaviti na radost svih mladih Užičana koji žele da ostanu u gradu i onih koji bi voleli da se vrate i ovde zasnuju svoje porodice. Mi smo tu da kao i uvek pružimo podršku i neophodnu pomoć u realizaciji dobrih ideja i naravno budemo spona između naših kompanija i republičkih organa i institucija. Svi zajedno radujemo se auto putu koji nam je sve bliži, rekonstrukciji železničke pruge i nadamo se skorom stavljanju u funkciju aerodroma Ponikve. Sve su to preduslovi za još brži razvoj grada, privrede i svih ostalih oblasti u kojima imamo mnogo potencijala. Uz snažnu podršku naše Vlade, sigurni smo i ovi veliki projekti biće realizovani u naredih par godina”.

Ministar Momirović se zahvalio većinskom vlasniku i menadžmentu na kontnuiranom ulaganju u ovu fabriku i veoma dobrom tretmanu prema zaposlenima.

“Otvorili smo puno tema kako bi ova fabrika nastavila da se razvija i širi proizvodnju. Nije nikakva tajna da rat na istoku Evrope, energetska kriza i drugi izazovi koji prate političku nestabilnost na globalnom nivou utiču na sve industrije, a da se ne lažemo bez industrije nema perspektive i ekonomskog rasta. Ostaje nam da zajedničkim snagama prevaziđemo i rešavamo probleme koji se pojavljuju, jer ova fabrika nije samo značajna samo za grad Užice i Zlatiborski okrug, ona je jedna od najznačajnijih u našoj državi. Preko 85 odsto poizvoda je izvozno orijentisano, praktično ona snabdeva celu našu odbrambenu industriju i mi kao država moramo da damo podršku investitoru da nastavi da širi proizvodnju i nastavi da razvija ovu kompaniju, rekao je ministar Momirović.

“Valjaonica bakra Sevojno” je prošlu godinu završila veoma uspešno i sa oko 120 novih zaposlenih, trenutno ima oko 1200 radnika. Kako se moglo čuti u ovoj godini očekuju se i nova zapošljavanja i ulaganja u dalji razvoj proizvodnje.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs