I mladi i stari u redu za posao

13. April 2017
I mladi i stari u redu za posao

25 poslodavaca iz Užica, Čajetine, Požege, Arilja i Nove Varoši ponudilo je 330 radnih mesta na prvom sajmu zapošljavanja koje se ove godine organizuje u Užicu. Filijala Nacionalne službe zapošljavanja iz našeg grada svake godine organizuje dva sajma zapošljavanja a na taj način do posla dođe do 20% lica koja apliciraju za ponuđene poslove.

Sajmovi zapošljavanja su najbolja mera za smanjenje nezaposlenosti na području filijale Užice na čijoj evidenciji zaključno sa martom poslu se nada 11 692  osobe, istakla je Zorica Milošević, direktorka Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Užicu.

Ona je dodala da pored sajmova nadležna služba nezaposlene podstiče različitim merama i programima što dodatno utiče na privremeno i dugotrajnije smanjenje nezaposlenih.

Najveći broj nezaposlenih na evidenciji filijale koja pokriva pet opština je iz grada Užica. Starosna struktura pokazuje da je na evidenciji 23% mladih do 30 godina, 30% lica starijih od 50 godina.

Po obrazovanje 24% nezaposlenih je iz kategorije NK lica, čak 58% su sa zavšernom srednjim stručnim obrazovanjem trećeg i četvrtog stepena, što je po oceni direktorke Milošević dosta nepovoljno.

Lica u šestom stepenu obrazovanja su zastupljena u procentu od 7,3% a fakultetski obrazovanih je 9,4%

Na sajmu su ponuđeni poslovi iz oblasti tekstilstva, metalske i mašinske branše, prehrambene, prerađivačke, kao i polslovi iz domena uslužnih delatnosti počev od nisko kvalifikovanih do inženjerskih pozicija.

Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada Užica je naglasio da je sajam zapošljavanja predstavlja praznik za mlade ljude koji nakon dugo godina školovanja na sajmu traže šansu za stučno usavršavanje kako bi se kasnije nametnuli poslodavcima. Sajam je šansa i za one sa preduzetničkim duhom koji nemaju sopstvena sredstva da sprovedu ideju, z teže zapošljive kategorije, ali i za poslodavce da na licu mesta ostvare kontakt sa nezaposlenima.

Grad Užice poslednjih godina u partnerstvu sa filijalom NSZ i nadležnim ministarstvom dosta radi na poboljšanju slike i smanjenja nezaposlenosti, rekao je Mitrović dodajući da je grad ove godine za tu namenu izdvojio oko 20 miliona dinara.

On je najavio da će uskoro biti raspisana četiri konkursa (konkurs za 30 osoba za samozapošljavanje, konkurs za subvencije za poslodavce koji će zaposliti 12 lica, oko 50 lica će biti angažovano na određeno vreme preko javnih radova, a isti broj lica dobiće šansu da se usavršava preko stručne prakse, naveo je Mitrović.