Mnogo rade, malo pažnje traže

Autor: energetskiportal.rs
19. Maj 2019
Mnogo rade, malo pažnje traže

Pčele i drugi opšrašivači, poput leptira, slepih miševa i kolibrija, se nalaze pod ozbiljnom pretnjom usled ljudskih aktivnosti s razornim uticajem na prirodu.

Oprašivači pomažu biljkama, uključujući i one koje koristimo za ishranu, da se razmnožavaju. Ne samo da igraju važnu ulogu u obezbeđivanju hrane, već i u očuvanju biodiverziteta, što je jedan od fundamenata Ciljeva održivog razvoja.

Svojevrstan su indikator zdravlja lokalnih ekosistema. Invazivne vrste i upotreba pesticida su samo neke od opasnosti po pčelinje zajednice.

Kako bi podigle svest o značaju opračivača, rizicima s kojima se suočavaju i njihovom doprinosu održivom razvoju, Ujedinjene nacije su ustanovile Svetski dan pčela  koji se obeležava svakog 20. maja.

Zašto baš 20. maj? Datum je izabran kao dan rođenja Antona Janše koji se smatra začetnikom modernog pčelarstva.  On je u 18. veku radio kao dvorski pčelar Marije Terezije i važio je za prvog instruktora tada novog zanimanja. Veličao je pčele kao bića sposobna da rade mnogo, iako zahtevaju vrlo malo pažnje.