Mobilni mamograf u Požegi

02. Jul 2017
Mobilni mamograf u Požegi

Ekipa radiologa kliničkog centra iz Niša od 3. jula boraviće u Požegi, gde će u specijalnom autobusu koji će biti stacioniran ispred Doma zdravlja obavljati besplatne preventivne mamografske preglede dojki.

 

Ciljna grupa su žene od 50 do 69 godina starosti, ali na pregled mogu da dođu kako mlađe tako i žene starije od navedenih godina. Pokretni digitalni mamograf biće u Požegi sve dok bude interesovanja sugrađanki  za ovu vrstu pregleda, koja se pokazala kao najpouzdanija u ranom otkrivanju raka dojke, kaže dr Aleksandar Antonijević, direktor Doma zdravlja u Požegi.

On podseća da je rak dojke najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji, jer svake godine oboli oko 4600 žena, dok njih 1600 umre.

Važno je istaći da je karcinom dojke ukoliko se otkrije u početnoj fazi 99% izlečiv.

rak-dojke-1Inače, simptomi koji mogu da ukazuju na rak dojke su bezbolni čvor koji  je glavni znak. Većina žena sama napipa čvor. Ponekad je čvor bolan na dodir ili praćen spontanim bolovima. Iscedak iz bradavice koji je najčešće sukrvav ili krvav, a ređe proziran ili zamućen. Nedavno uvučena bradavica koja se ne može izvući. Kod nekih je žena bradavica prirodno uvučena, ali nije pričvrsćena u tom položaju kao kod raka dojke i može se delomično izvući.

Početni simptomi su i osip, rane na koži dojki i kraste na bradavici i Ograničena uvučenost kože iznad tumora. Koža dojke koja liči kori od narandže. Crvenilo, oteklina, toplina i bolna osetljivost tipični su znakovi upalnog oblika karcinoma dojke. Povećani limfni čvorovi u pazušnoj jami, bolovi u leđima ili “patološki” prelomi kostiju (prelomi koji nastaju usled minimalnog opterećenja kosti) koji nastaju zbog presadnica (metastaza) u nekih žena mogu biti prvi znakovi raka dojke.

 

karcinom-dojke

Treba istaći da je opasnost od raka dojke povećana kod žena koje su imale prvu menstruaciju  pre 12. godine, ali i kod žena koje su imale menopauzu pre 50. godine

U riziku su i žene koje nisu rodile ili su rodile posle 30. godine, one kod kojih je kod biopsije  dojke nađen poremećaj normalnih struktura ćelija, kod žena koje su operisane zbog raka jedne dojke (verovatna učestalost raka u drugoj dojci je oko 6%), ali I kod onih kod kojih je neko od bliskih srodnika imao rak dojke. Posle 50. godine života opasnost se povećava s gojaznosti i odnosom telesne težine prema visini. Žene s vlažnim cerumenom (cerumen = usna mast) sklonije su raku dojke.