„Moj muzej, moj grad“

09. Maj 2016
„Moj muzej, moj grad“

Narodni muzej iz Užica i ove godine pridružio se manifestaciji „Muzeji Srbije – deset dana od deset do deset“ , koju organizuje Zajednica muzeja Srbije. Centralna tema ovogodišnje manifestacije je „Moj muzej, moj grad“ koja akcenat stavlja na ulogu muzeja u lokalnoj zajednici.

Ovu manifestaciju su pokrenuli Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice srpske, Prirodnjački muzej, Etnografski muzej, Muzej primenjene umetnosti, Istorijski muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti i Muzej istorije Jugoslavije.  Prošle godine je učestvovalo 67 muzeja i drugih institucija iz 39 gradova Srbije na 122 lokacije.

Od 10. do 20. maja, od 10 do 22 časa, građani će moći besplatno da posete Narodni muzej i Jokanovića kuću, a Staru hidrocentralu i Spomen-dom Kadinjača od 10 do 17 časova.

Tokom desetodnevne manifestacijeMuzeji Srbije- deset dana od deset do deset“ publika će biti u prilici da pogleda različite izložbe, prisustvuje kreativnim radionicama za deci i odrasle, promocijama knjiga, projekcijama filmova, učestvuje u javnim razgovorima i drugim događajima.

U okviru „Noći muzeja“, 21.maja , u Užicu će biti priređene dve izložbe koje će biti otvorene u 21 čas. U Narodnom muzeju biće postavljeno „Blago iz depoa Narodnog muzeja“, povodom 70 godina rada te ustanove. Druga izložba biće otvorena u Jokanovića kući, na kojoj će ljubitelji umetnosti moći da pogledaju slike umetnika iz Užica i drugih gradova.